Skip to main content
V Posavju N/A° C Četrtek, 18. april 2024
13.05.2021
15:51
V Lapidariju Galerije Božidar Jakac je na ogled razstava Visenje na nitki umetnice Eve Sajovic. Gre za eno v seriji razstav, ki se ukvarjajo z okoljsko problematiko.

Razstava o lokalni ekologiji in sobivanju z okoljem

KOSTANJEVICA NA KRKI V Lapidariju predstavljajo tri že obstoječa oz. kontinuirana dela, ki so nastajala od leta 2015 in povsem novo, istoimensko delo Visenje na nitki. Slednjega je umetnica ustvarila posebej za razstavo v Galeriji Božidar Jakac, delo pa se navezuje na vidike lokalne ekologije in sobivanja z okoljem.

"Govorijo o neizkoriščanju naravnih virov, neizkoriščanju lana, konoplje in ovčje volne. Sploh ovčja volna je bila nekoč, v davnih časih, precej uporabljen material tudi v teh krajih, ki pa potem zaradi nerentabilnosti nekako odide in danes se večino ovčje volne pač vrže stran, se je ne predela," pove Miha Colner, kustos Galerije Božidar Jakac.

Razstava bo na ogled do 1. avgusta

Eva Sajovic sporoča ravno to, njena dela namreč govorijo o netrajnostni naravnanosti sveta, o tem, da ekonomska logika diktira vsa ostala področja in da nam na nek način ura tiktaka oz. da planet visi na nitki. V Galeriji Božidar Jakac bodo v poletnih mesecih v sodelovanju z avtorico, ki sicer že vrsto let živi in dela v Londonu, pripravili tematske delavnice in vodstva po razstavi.

"Eva Sajovic običajno organizira delavnice. Povabi raznorazne deležnike, ki jih je ta problematika prizadela in deluje skupaj z njimi. Planiramo delavnice z ljudmi iz tega prostora, ampak trenutno zaradi razmer ne vemo še točno kdaj," še doda Colner. Razstava je na ogled do 1. avgusta.

(eP)

kostanjevica na krki
video
galerija božidar jakac

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja