Skip to main content
V Posavju N/A° C Sobota, 20. april 2024
17.10.2021
08:39
V Galeriji Božidar Jakac oz. v prostorih tamkajšnje nekdanje samostanske cerkve je na ogled razstava I made this Tomaža Furlana.

I made this

Razstava nagovarja s humorjem in satiro

KOSTANJEVICA NA KRKI Avtor v nekdanji samostanski cerkvi razstavlja dela, ki jih je ustvaril v zadnjih dveh letih. Nekaj objektov je povsem novih, z vsakim delom pa se navezuje na idejo tako imenovane zdrave pameti, ki jo preizprašuje v svojem značilnem, humornem slogu. "Govori o zelo resnih zadevah, resnih družbenih fenomenih, ampak to dela z neko distanco, dela na način satire. Kar je zelo pozitivno, ker nagovarjati publiko z humorjem in satiro, je v bistvu zelo učinkovito," pove Miha Colner, kustos v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki.

Klopca za enega

Colner izpostavi delo iz leta 2019 Klopca za enega, ki je prvenstveno govorilo o odtujenosti v družbi in individualizaciji, a je v tem epidemičnem času spet dobilo nek popolnoma nov kontekst. "To je bil njegov predlog klopce v parku, ki bi se odrezala na velikost, ki bi sprejela samo enega človeka. Potem, ko se je zgodila korona in vsa ta situacija, je ta klopca za enega dobila popolnoma drug kontekst. Verjetno jo danes ljudje gledajo, berejo čisto drugače, kot pred dvema letoma."

Avtorjeva samoironija 

Z osrednjim delom razstave pa avtor obrača ironijo na samega sebe. S svojim odtisom se je postavil v vlogo tistega drugega, ki je na tleh in po katerem lahko hodimo ter tako odprl vrsto interpretativnih možnosti. "Gre pa predvsem za to, da je v tem smislu I made this naslavlja to individualistično družbo, kjer ljudje zelo radi postavljamo sebe v prvi plan, kot da smo nekaj posebnega. Ob tem pa se postavlja vprašanje, koliko ljudi je lahko posebnih, da bi še vedno bili posebni," še doda Colner.

(eP)

kostanjevica na krki
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Zadnje novice

Novice iz Posavja