Skip to main content
V Posavju N/A° C Sobota, 20. april 2024
07.08.2020
12:17
Razstava Krški kolaži Društva likovnikov Krško - OKO
Foto: ePosavje.com
V krški Dvorani v parku je do 18. avgusta na ogled razstava članov Društva likovnikov Krško – OKO z naslovom Krški kolaži.

Razstava Krški kolaži članov Društva likovnikov Krško - OKO

KRŠKO Izraz kolaž izvira iz francoske besede 'coller' in pomeni sestavljanko iz različnih materialov in dimenzij, ki oblikujejo povsem novo formo. Umetniški kolaž lahko med drugim vključuje izrezke iz časopisov, delčke papirja, blaga, razne trakove, izseke iz drugih umetniških del, fotografije ali njene dele. "Ustvarjali smo v tej posebni tehniki pod mentorskim vodstvom Jerce Šantej. Želeli smo predstaviti Krško v neki določeni, specifični perspektivi oz. Krško nekoč in danes v kolažu," pojasni predsednica Društva likovnikov Krško – OKO Branka Benje.

Krško v kolažu

Naslovna tema tokratne razstave je torej domači kraj, upodobljen oziroma predstavljen v tehniki kolaža. "Prvi dan tečaja smo se z mentorico sprehodili po starem mestnem jedru, vsak je poiskal detajl ali motiv, ki se mu je zdel zanimiv oz. ki bi ga lahko uporabil pri izdelavi kolaža. Nato smo šli tudi na levi breg Save. Vse te fotografije, izrezki fotografij so posamezni detajli – od stare ulične svetilke, starinskih oken, mestnih pročelij hiš do Trga Matije Gubca, nasadov jabolk, kupole Nuklearne elektrarne Krško – vse to smo poskušali dati na platno. Tudi na spidvej in na krškopoljskega prašiča nismo pozabili."

"Mlajše generacije premalo poznajo izjemno bogato in pomembno zgodovinsko dediščino mesta"

Kot še dodaja predsednica društva krških likovnikov, prebivalci, sploh mlajše generacije, premalo poznajo izjemno bogato in pomembno zgodovinsko dediščino mesta in osebnosti, kot so Valvasor, Bohorič, Dalmatin, Mencinger in Hočevarjeva, ki so pomembno zaznamovale njegovo preteklost. "Ta tehnika nam je predstavljala zelo velik izziv, kar nekaj noči oziroma dni nismo spali, ker smo se ukvarjali s tem, kaj bi dali, kako bi to konceptno rešili. Na koncu smo bili v glavnem vsi zelo zadovoljni, tudi mentorica."

20. avgusta pripravljajo že novo razstavo

Razstava je na ogled do 18. avgusta

Razstava je na ogled do 18. avgusta. "Ker pa javnega odprtja te razstave nismo mogli imeti zaradi začasne prepovedi zbiranja nad 10 ljudi, bomo poskušali pridobiti pozitivno mnenje Nacionalnega inštituta za javno zdravje in pripraviti dogodek ob zaprtju razstave 18. avgusta," še doda Branka Benje. 20. avgusta pa že pripravljajo novo razstavo, tokrat kiparsko, ki bo prav tako na ogled v Dvorani v parku.

(eP)

krško
posavski tednik
video

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Zadnje novice

Novice iz Posavja