Skip to main content
V Posavju N/A° C Sobota, 20. april 2024
14.10.2021
13:15
Harmonija nasprotij
Foto: Društvo likovnikov Brežice
V torek, 12. oktobra 2021 so člani likovnega društva Brežice v Kavarni Rosca v Brežicah postavili slikarsko razstavo Harmonija nasprotij. Razstavljena dela so nastala na Likovni koloniji DLB 2021.

Harmonija nasprotij

BREŽICE Letošnja tema je bila harmonija nasprotij. Mentorica na letošnji koloniji akademska slikarka Mojca Lampe Kajtna je povzela tematiko, ki so se je lotili člani Društva likovnikov Brežice.

Ali veste, da vsak radikalni poseg nujno kliče po svojem nasprotju? Nek pojem ali pojav lahko takoj izzove svoj protipojem ali pojav: svetlo – temno, majhno - veliko, debelo – tanko, statično – dinamično, toplo – hladno, ravno - ukrivljeno ... Kontrast je življenjska sila v naravi in umetnosti. Dobro – zlo, življenje -smrt, duh - materija, red – nered so večne teme v življenju in umetnosti. S pomočjo kontrastov postanejo pojmi in stvari jasnejši, zanimivejši.

Kontrast je lahko šibak ali pa močan, diametralen. Popolna nasprotja: svetlo – temno, črno – belo, navpično – vodoravno, organsko – anorgansko, malo – veliko ipd. se med seboj dopolnjujejo in poudarjajo. Ko na belo platno naslikamo prvo potezo, se vzpostavi kontrast med belo ploskvijo in potezo. Risba na belem poudarja belino ploskve, belina platna poudarja temnino in ostrino poteze. Rdeča ob zeleni dopolnjuje in poudarja zeleno in obratno.

Nasprotja, kontrasti vnašajo dinamiko v umetnost. Dinamična napetost in vizualni konflikt oživi kompozicijo, jo naredi zanimivejšo in privlačnejšo za naš pogled. Likovna kompozicija lahko vsebuje različno število kontrastov odvisno od temperamenta ustvarjalca in njegovega namena. Nastale kompozicije so izgrajene na način iskanja napetosti in dinamike nasprotij, ki se med seboj poudarjajo in na koncu uravnotežijo celotno kompozicijo. Gre za dinamična ravnotežja.

Fotogalerija (Foto: Društvo likovnikov Brežice):

(Društvo likovnikov Brežice, eP)

društvo likovnikov brežice
brežice

Pridružite se nam

Poglejte tudi