Skip to main content
V Posavju N/A° C Petek, 19. april 2024
26.09.2021
09:04
Foto: Tomaž Grdin
Mateja Kavčič z umetniškim delom, izdelanim iz naravnih materialov na zanimiv način prepleta kulturno dediščino s sodobno umetnostjo. Podstrešje okroglega grajskega stolpa je imenitna kulisa.

Veličastno drevo Mateje Kavčič na gradu Rajhenburg

KRŠKO Veličastno drevo, ki ga je ustvarila Mateja Kavčič, je nastalo iz recikliranih naravnih materialov, ki jih je uporabila že v prejšnjih postavitvah. Umetnica večkrat reciklira svoja dela, da lahko nastanejo nova. Tokrat je uporabila ves recikliran material, zato je sproti nabirala še nove gradnike: struktura drevesa je narejena iz šopkov močvirskih trav in kroglic, oblikovanih iz različnih trav ali vrbovih vej.

Trava z mokrišč v Kostanjevici na Krki

Dolgo zeleno ostro travo Kavčičeva nabira na mokriščih v Kostanjevici na Krki, jo prenese v atelje in tam poveže v snope, ki jih najprej posuši, nato pa skrbno zavije in pripravi za transport. Tako sestavni del večjega ambientalnega dela ali prostorske postavitve, enako kot neznatni delčki v naravi, sestavljajo celoto.

Mateja Kavčič je otroštvo preživela v Brestanici. Po končani srednji šoli za oblikovanje in fotografijo se je leta 1989 vpisala na slikarski oddelek Akademije za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je 1994 diplomirala in leto pozneje obiskovala slikarsko specialko. Od leta 1995 ima status samozaposlene v kulturi. Deluje kot vizualna umetnica na področjih slikarstva, risbe, grafike, prostorskih postavitev in land arta. Živi in ustvarja v Škofji Loki, občasno dela v priložnostnem ateljeju v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki.

(eP)

grad rajhenburg
krško

Pridružite se nam

Poglejte tudi