Skip to main content
Četrtek, 28. marec 2024
29.06.2020
09:13
170 let Pihalnega orkestra Kapele
Grafika: ePosavje.com
Ob 170-letnici delovanja Pihalnega orkestra Kapele so v Posavskem muzeju Brežice odprli razstavo Od vaške godbe do pihalnega orkestra. Več v nadaljevanju v prispevku iz oddaje Posavski tednik.

170 let Pihalnega orkestra Kapele

BREŽICE Razstava predstavlja orkester, njegovo delovanje in dosežke od začetkov leta 1850 do danes. "Naslov razstave je enak, kot smo v Posavskem muzeju Brežice naslovili projekt pred desetimi leti – Od vaške godbe do pihalnega orkestra, ker dejansko je to res. Najprej je bila to ena vaška godba, ki je igrala predvsem na veselicah oziroma pri nekaterih veselih druženjih in seveda tudi na pogrebih, zdaj je pa to velik orkester, ki ne samo da igra v lokalnem prostoru, ampak tekmuje, nastopa na velikih koncertih, igrajo zahtevne skladbe, pod vodstvom dirigentov, ki so glasbeno izobraženi, imajo ambicije in tem ambicijam sledijo tudi sami glasbeniki," o razstavi pove direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj.

Od vaške godbe do pihalnega orkestra

Orkester so kot nosilca enote godbeništvo leta 2013 kot prvega vpisali v nacionalni register nesnovne kulturne dediščine. Černelič Krošljeva je ob tem opozorila, da je vanj od več kot 100 slovenskih godb vpisanih le osem, dve od teh sta iz Posavja, ob kapelski še godba iz Loč, ki letos obeležuje 100-letnico delovanja.

Razstava prikaže razvoj orkestra v dveh delih

Razvoj kapelskega orkestra skuša razstava v prikazati v dveh delih, dodaja Černelič Krošljeva. "Prvi del je zgodovinsko-dediščinski, ki ga je pripravila naša kolegica Ana Vlaisavljević skupaj z dr. Ivanko Počkar, tudi sama sem pri tem sodelovala, drugi del pa so pripravili godbeniki sami – gre torej za njihov odnos do tega orkestra, gre za njihovo povezanost, za njihovo istovetnost. Ta del je oblikovala članica godbe Simona Krošelj, kar je za nas izjemno dragoceno. Mi si želimo takih razstav, ki se vpletejo v svoje bistvo, se pravi, da njim pa ta razstava nekaj pomeni, da se sami zavedajo, kako pomembni nosilci dediščine so. Da ni pomembno samo to, kar počnejo danes, ampak da seveda so tisti ključni ljudje, ki morajo nadaljevati vse to delo prednikov.

Na razstavi predmeti, glasbila in priznanja

Na razstavi so na ogled predmeti, glasbila, priznanja in razvoj godbe v sedemnajstih desetletjih. "Pri sami razstavi smo izpostavili nekaj zgodb, ker smo vedno omejeni s prostorom. Izpostavljene so določene prelomnice, kar nekaj zanimivih podatkov, ki jih lahko beremo na različne načine, na ogled je tudi prelomnica, ko se je prva ženska pridružila godbi," še pove direktorica Posavskega muzeja Brežice.

Kako je godba nastala leta 1850?

Razstavo so pripravili v sodelovanju s Pihalnim orkestrom Kapele. Predsednik društva Ivan Urek pojasni, kako je leta 1850 godba nastala. "Zgodba se je začela tako, da je deček z imenom Ivan Požar bil navdušen nad inštrumenti, ki so jih domov prinašali odsluženi vojaški godbeniki in so seveda doma igrali. On je nato zbral te mlade fantiče, ki so prišli od vojakov in, kar je zanimivo, dobil nekaj muzikantov iz propadle godbe iz Šempetra, današnje Bistrice ob Sotli in nekaj posameznikov s kranjske strani, kakor pišejo dokumenti. Kar je zelo zanimivo, je tudi to, da niso začeli igrati v Kapelah, ampak v gostilni Trampuš na Bizeljskem."

Zlato odličje s pohvalo na zadnjem tekmovanju v okviru Zveze slovenskih godb

Z leti so se prestavili v Kapele, sčasoma so zrasli – tako številčno kot tudi po kakovosti. "Največjo kvaliteto in napredek je godba dosegla s prihodom novega dirigenta, učitelja na Glasbeni šoli Krško Francija Arha, ki je začel z godbo tudi tekmovati. Zadnje od tekmovanj v okviru Zveze slovenskih godb nam je prinesla zlato odličje s pohvalo, kar pomeni, da smo iz prve kakovostne skupine prestopili v umetniško skupino," še pove Urek.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

(eP)

Orkester danes šteje 46 članov

"Glasba je kultura uma, predvsem pa srca."

Danes orkester šteje 46 članov, ki zadnjih pet let deluje pod okriljem dirigenta Sebastjana Borovšaka. "Vesel sem predvsem, da se nam je v zadnjih letih pridružilo kar nekaj mladih glasbenikov, ki so izjemni, kreativni, ambiciozni in je z njimi res krasno delati. Neko skupno vodilo nam je, da najbolj kvalitetno, kar se da, prosti čas izkoristimo v dobri družbi. Stremimo h kvalitetnemu programu, izvedbam in neki sinergiji vseh generacij, ki sodelujejo."

Decembra slavnostni koncert

Ob omenjeni obletnici je Borovšak napovedal tudi slavnosti koncert, ki ga načrtujejo decembra. "Letošnji jubilejni koncert bo nekaj posebnega v smislu same zasedbe orkestra. Izbral sem skladbe, ki so napisane za veliko zasedbo pihalnega orkestra in tudi godala. S tem bomo še dodatno ’pocartali’ naše zvesto občinstvo in jih napolnili s čustvi. Saj veste, glasba je kultura uma, predvsem pa srca."

brežice
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Novice iz Posavja