Skip to main content
Torek, 16. april 2024
20.01.2022
10:10
Plečnikove risbe, Knjižnica Brežice
Foto: Knjižnica Brežice
Knjižnica Brežice je k počastitvi Plečnikovega leta ob 150. obletnici mojstrovega rojstva pristopila z razstavo njegovih dunajskih risb, objavljenih v istoimenski publikaciji.

Razstava Plečnikovih dunajskih risb v Knjižnici Brežice

BREŽICE Arhitekt Jože Plečnik (1872–1957) je s svojimi deli zaznamoval tri srednjeevropska mesta: Dunaj, Prago in Ljubljano. Bivanje v prestolnici dvojne monarhije in evropskem umetnostnem središču obenem pomeni zanj čas študija, umetniške dozorelosti in prvih realizacij. Dunajska doba časovno zajema obdobje od leta 1894 do 1911 ter sovpada z iskanjem nove arhitekturne govorice tako pri njegovih sodobnikih kot pri njem osebno. Razstavljene risbe nazorno prikazujejo razvoj umetnikovega izvirnega sloga, za oblikovanje katerega je bilo odločilno študijsko potovanje po Italiji (1898–1899), kjer se je navdušil nad prvinami in principi klasične arhitekture. S pomočjo dunajskih risb lahko spremljamo, kako je Plečnik secesionistične linije sčasoma prevedel v dramatični ekspresionizem in tudi že nakazal lastni slog, ki ga opredeljuje prizadevanje za snovanje »večnostne arhitekture«.

Razstava je na ogled na strokovnem oddelku knjižnice od četrtka, 20. januarja, do konca meseca februarja 2022. Razstavljene risbe dopolnjujejo jedrnati opisi, do katerih dostopate s skeniranjem QR kode na stojalih.

Dr. Dejan Pacek, Knjižnica Brežice

Fotogalerija (Foto: Knjižnica Brežice):

Objava je sofinancirana s sredstvi Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.

knjižnica brežice
brežice
fotogalerija

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja