Skip to main content
Petek, 29. marec 2024
26.09.2020
12:52
foto: eposavje
V Galeriji Božidar Jakac in na gradu Rajhenburg je na ogled pregledna razstava del likovnega umetnika, gledališkega režiserja in lutkarja Silvana Omerzuja, ki so nastala v preteklih tridesetih letih.

Na ogled dela Silvana Omerzuja 

KOSTANJEVICA NA KRKI V Galeriji Božidar Jakac so na ogled dela preteklih 20 let tako likovnega kot gledališkega ustvarjanja Silvana Omerzuja. "Silvan Omerzu je večplasten ustvarjalec. V osnovi je likovnik, končal je fakulteto za likovno pedagogiko, ampak se je potem zelo hitro specializiral za lutkarstvo. Sprva je bil lutkar, mogoče človek, ki je lutkovno opremljal likovne predstave, nakar je postal tudi sam režiser," nam je povedal Miha Colner iz Galerije Božidar Jakac.

Šest prostorov, šest zgodb

Razstavo so razdelili v šest prostorov in šest zgodb ter na ogled postavili izbrane elemente iz nekaterih najbolj odmevnih in ključnih del. Trije prostori se navezujejo na dela oz. literarne predloge Ivana Cankarja, avtorja, ki je Omerzuju zelo blizu, eno od teh je Hiša Marije pomočnice. "To je predstava, ki je premiero doživela leta 2008 in povzema roman Hiša Marije pomočnice, ki je hiralnica za mlada dekleta. Cankar v knjigi opisuje dogajanje v tem zavodu, percepcijo samih mladih deklet, ki naj bi vedela kaj jih čaka, niso bila naivna."

Voz smrti iz Cankarjevih Podob

Predstavljen je tudi pretresljivi "voz smrti" iz Cankarjevih Podob iz sanj oz. črtice Gospod stotnik. "Navezuje se na Cankarjevo bivanje v avstroogrski vojski, kamor je bil poklican leta 1916 in je oddelal svojih pol leta v vojski. Ker ni bil več mlad, ker ni bil najboljšega zdravja je bil zelo hitro odpuščen iz vojske in ni rabil iti na fronto, je pa seveda videl vse grozote 1. svetovne vojne, ki dejansko pomeni mejnik v 20. stoletju in v naši moderni zgodovini."

Soba s kinetičnimi lutkami

Posebna soba je namenjena avtorjevim "avtomatom". Gre za kinetične lutke, ki so opremljene s senzorji, a so enostavne in mehanične in ne elektronske ali digitalne. V tem prostoru je zbranih več različnih del. "Najbolj je zastopana predstava, Besede iz hiše Karlstein, iz leta 2017, iz Lutkovnega gledališča Maribor, ki je vsebovala ptiče in precej inštalacij je iz predstave Prepovedane ljubezni, ki pa povzema antično mitologijo, skratka grško mitologijo in združuje več kratkih zgodb v eni predstavi."

Besede iz hiše Karlstein

Iz te predstave izhaja tudi mlin, ki ponazarja neskončno vrtenje in Sizifovo delo, ki ga na njem opravljajo figure. "Hkrati pa povzroča zelo sugestiven zvok, nekje zelo blizu temu, kakršen je bil zvok nekdaj v mlinih, ko so ti še delali na vodo ali pa na karkoli drugega, na zelo mehanski ravni," dodaja Colner.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Razstava je na ogled do 8. februarja 2021

Del razstave tudi na Gradu Rajhenburg.

Drugi, manjši del razstave je na ogled na gradu Rajhenburg. "Gre pravzaprav za simbolično vrnitev umetnika v ta prostor, kjer je namreč njegova prva razstava, ki jo najdemo v njegovi prvi biografiji, ki je tudi objavljena v tem obsežnem katalogu razstave, je bila leta 1977 tu na Rajhenburgu, se pravi na brestaniškem gradu, na galeriji, ki jo je takrat vodil gospod Stane Fabjančič," pa je povedala Helena Rožman iz Mestnega muzeja Krško.

Simbolična vrnitev umetnika v Posavje

V pritličju okroglega stolpa pa so zdaj razstavljene lutke iz treh predstav, in sicer Angeli, Hamlet in Zbogom, princ. "To so lutke, ki pravzaprav sodijo v Omerzujevo zgodnje obdobje, razstavljena pa so tudi slikarska platna, dela ki so nastala leta 2017, 2019. Kljub vsemu gre za en preplet in za nekatera dela, ki so tudi produkcija zadnjih let," še doda Rožmanova.

(eP)

galerija božidar jakac
grad rajhenburg
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja