Skip to main content
Petek, 29. marec 2024
28.03.2019
09:09
Foto: Valvasorjeva knjižnica Krško
V mesecu aprilu se v Valvasorjevi knjižnici Krško z razstavo izdelkov predstavljajo članice Skupine za ročna dela, ki delujejo Sekciji za ohranjanje kulturne dediščine pri KD Leskovec pri Krškem.

Z razstavo ročnih del krška knjižnica nadaljuje niz domoznanskih razstav iz sklopa »Društvo se predstavi« ter hkrati uresničuje svoj program, saj vsako leto v razstavno dejavnost uvrsti ročnodelske razstave, ki so s strani obiskovalcev opažene, občudovane in zelo priljubljene. Ustvarjalke, povezane v Skupini za ročna dela, svoja druženja utemeljujejo z mislijo: "Danes imamo vse – razen časa. Povezuje nas, da si znamo vzeti čas, imamo v sebi ideje in nosimo želje po novem ustvarjanju, imamo odprte oči za lepoto, ter si tako lepšamo življenje. Z razstavami, ki jih pripravljamo, skušamo ohraniti kulturno dediščino ter jo približati generacijam, ki prihajajo za nami."

Skupina je bila ustanovljena jeseni 2011, trenutno se deset članic redno srečuje ob torkih zvečer v večnamenskem domu v Leskovcu pri Krškem. Predvsem jih navdušujejo vezenine v svojih najrazličnejših podobah, tehnikah in motivih: od vezenja na blago (»štikanje«) do vezenja na papir (»pick point«), križci, kvačkanje, pletenje, izdelujejo tudi krpanke. Z udeležbo na tečaju izdelovanja papirnatih rož v Mestnem muzeju Krško so začele oblikovati prve papirnate cvetlice.

V svojo dejavnost vključujejo pedagoško delo, ki presega prenos znanja in veščin znotraj skupine. V sodelovanju z OŠ Leskovec pri Krškem že štiri leta vodijo krožek ročnih del, kjer si učenke z vztrajnostjo pridobivajo in urijo ročne spretnosti ter znanje o ročnih delih. Za sodelovanje s šolo so se odločile zaradi želje predstaviti in približati mlajšim generacijam dejavnost, ki je bila našim prednikom vsakodnevno opravilo, in jo prikazati kot dostopno in uporabno tudi v današnjem času, a hkrati privzgojiti spoštovanje do tovrstnih dejavnosti in izdelkov, kar pa je najlažje prav preko praktičnega dela in dejanskega ustvarjanja. Ročna dela namreč niso le prostočasna dejavnost, ampak so s svojimi tehnikami in motivi pomemben del kulturne dediščine, vsekakor pa zrcalo ustvarjalčeve vztrajnosti in ustvarjalnosti. Izdelke rade pokažejo na priložnostnih razstavah na prireditvah KD Leskovec pri Krškem, občasno z razstavami sooblikujejo druge prireditve in aktivnosti v krški občini, v Mestnem muzeju Krško so vodile delavnico izdelovanja novoletnih voščil.

Na razstavo v prostorih knjižnice so uvrstile, letnemu času primerno, izdelke s pomladnimi in velikonočnimi motivi, prikazanimi z različnimi tehnikami. Vabljeni k ogledu do konca meseca aprila v odpiralnem času Valvasorjeve knjižnice Krško.

Urška Šoštar 
Valvasorjeva knjižnica Krško

krško
fotogalerija
valvasorjeva knjižnica krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja