Skip to main content
V Posavju 4.3° C Sreda, 24. 2024
26.09.2022
12:32
Vladimir Makuc
Foto: ePosavje.com
V Galeriji Božidar Jakac je na ogled retrospektivna razstava Vladimirja Makuca, ki prikazuje razvoj njegovih sedem ustvarjalnih desetletij.

Kronološki vpogled v delovanje Vladimirja Makuca

KOSTANJEVICA NA KRKI Jedro razstave predstavlja 53 grafik, ki jih je Makučeva družina donirala Galeriji Božidar Jakac. V razstavo so vključili še nekaj drugih del, s pomočjo katerih so lahko pripravili kronološki vpogled v delovanje Vladimirja Makuca. Kustos v Galeriji Božidar Jakac Miha Colner pravi, da je Vladimir Makuc eden vidnejših umetnikov iz slovenskega, bivšega jugoslovanskega, širšega mediteranskega prostora. "Makuc je eden vidnejših predstavnikov 21. stoletja, ki je deloval skoraj 70 let in je zapustil ogromno likovno zapuščino," dodaja Colner.

Retrospektiva

V Galeriji Božidar Jakac skozi retrospektivo skušajo predstaviti vse, kar je Makuc delal – njegove začetke skozi grafiko, do pozne kariere, ko se je obrnil v kiparstvo in slikarstvo. "Začenja se s 50. leti z deli, med katerimi sploh še niso bila nikoli objavljena, javno predstavljena. Nadaljuje se s 60. in 70. leti, ko je Vladimir Makuc deloval predvsem na področju grafike."

Grafični ustvarjalec, slikar, kipar

V tistem obdobju je bila namreč grafika izjemno priljubljena in podprta s strani kulturne politike. Čeprav je bil Vladimir Makuc predvsem znan kot grafični ustvarjalec, se je v osemdesetih letih začel intenzivneje ukvarjati s slikarstvom.

Od 80. let se njegova praksa razširi, povečajo se formati del

"Slikal je že prej, a zaradi samih tehničnih in prostorskih kapacitet ni mogel. Šele v sredini 80. let je dobil atelje, pred tem je delal v svoji dnevni sobi in zaradi tega so posledično dela precej majhna. Od 80. let naprej se njegova praksa razširi, povečajo se formati del, ogromno je slik, začne delati skulpture v keramiki in porcelanu, pa tudi tapiserije," dodaja sogovornik.

"Starejši kot je, bolj je razvejan"

Skratka, starejši, kot je, bolj je razvejan, dodaja Miha Colner. Medtem pa se njegov motivni svet ves čas ponavlja – predvsem krajina, ki ga je spremljala celo življenje.

galerija božidar jakac
kostanjevica na krki
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja