Skip to main content
V Posavju 17.2° C Torek, 30. 2024
23.11.2023
10:13
Foto: OŠ Jožeta Gorjupa
Kostanjeviški sedmošolci so v okviru vseslovenskega projekta Rastem s knjigo obiskali Valvasorjevo knjižnico in Mestni muzej v Krškem.

Rastem s knjigo 2023

Kostanjeviški sedmošolci smo v okviru vseslovenskega projekta Rastem s knjigo obiskali Valvasorjevo knjižnico in Mestni muzej v Krškem. V Valvasorjevi knjižnici nas je sprejela knjižničarka Renata Vidic, koordinatorica projekta Rastem s knjigo, in nam predstavila cilje projekta, se z nami pogovorila o pomenu branja in nam razdelila knjige pisateljice Irene Androjna Modri otok, ki jo vsem slovenskim sedmošolcem podeljuje Javna agencija za knjigo Republike Slovenije. Gospa Vidic nam je predstavila tudi knjižnično informacijski sistem COBISS in nam razkazala knjižnico, ki se je uvrstila med štiri svetovne finaliste za nagrado Splošna knjižnica leta. Nagrado vsako leto podeljuje Mednarodna knjižničarska organizacija (IFLA) najboljšim novim splošnim knjižnicam zgrajenim v preteklem letu. V tem sklopu smo si učenci ogledali tudi izjemno kapucinsko knjižnico, kjer nas je navdušil 520 let star latinski slovar.

V Mestnem muzeju Krško smo se seznanili z dosežki prebivalcev mesta in občine Krško v različnih obdobjih. Najpomembnejši predstavniki od 17. stoletja dalje so bili Janez Vajkard Valvasor, zakonca Hočevar in družina Mencinger. Ogledali smo si stalno razstavo Prvi krški borci, razstavo Valvasorjevi v Krškem, razstavo akademskega kiparja Vladimirja Štovička in občasne razstave o učiteljici in ustanoviteljici občinske Zveze prijateljev Krško Rezi Pirc ter botaniku Alfonzu Paulinu. Seveda nas je najbolj navdušila navijaška razstava »Gol, gol, gol je Krškega simbol«, s katero so v mestu obeležili sto let igranja nogometa.

Fotogalerija (Foto: OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki):

Dan je bil izjemno kreativen, navdušujoč in poučen. Spoznali smo širino in izobraževalne zmožnosti našega domačega okolja. Domov smo se vrnili bogatejši za še eno novo izkušnjo in knjigo, ki bo bogatila naše domače knjižne police.

Adam Jordan, 7. b, OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki

kostanjevica na krki
šole v posavju

Pridružite se nam