Skip to main content
Četrtek, 28. marec 2024
10.07.2020
13:15
Slobodan Vidović - Stanja
Foto: ePosavje.com
V nekdanji samostanski cerkvi Galerije Božidar Jakac je na ogled razstava Slobodana Vidovića Stanja. Razstava je nastala v sodelovanju z Muzejem sodobne umetnosti iz Banjaluke.

Slobodan Vidović - Stanja

KOSTANJEVICA NA KRKI Slobodan Vidović, ki ga do sedaj poznamo predvsem po abstraktnih slikah velikih formatov, je tokrat posegel v povsem drugo polje – polje digitalnih medijev, ki že več kot tri desetletja vstopajo tudi v polje slikarstva.

"Slika po predlogah medijskih podob"

"Slika po predlogah medijskih podob, recimo nekaj, kar bi našel v časopisu ali na internetu. Predvsem pa je izključno slikar. Razstavo je pripravil v sodelovanju Nikolo Šuico – gre za profesorja iz Beograda, ki je obenem Vidovićev sodelavec in kustos razstave. Ob vseh teh slikah je prispeval še daljši esej," pojasnjuje Miha Colner iz Galerije Božidar Jakac.

Naslov razstave po eni strani enigmatičen, po drugi pa veliko razkriva

Prizori iz različnih predelov sveta

Sam naslov Stanja je po eni strani enigmatičen, po drugi pa veliko razkriva. Na razstavi zasledimo prizore iz različnih predelov sveta, prizore, ki morda niso takoj prepoznavni. "Ne vemo, od kod je neka letališka pista ali ostanek neke tovarne, nenazadnje je to nekaj, kar je univerzalno v naši okolici, tudi bližnji. V Posavju, zlasti v Krškem imamo ogromno odslužene industrijske arhitekture, ki je pred 40 leti bila neizbežna, ključna za preživetje kraja, danes je pa le – kot se izrazi Nikola Šuica – smetišče zgodovine.

Colner: "Vidovića zanimajo vplivi, ki jih je človek pustil v okolju skozi 20. stoletje"

" In s tem se pravzaprav ukvarja Slobodan Vidović, dodaja Colner. "Zanimajo ga vplivi, ki jih je človek pustil v okolju skozi 20. stoletje, skozi čas, ki mu danes zelo radi rečemo antropocen, skratka čas, kjer je človeška prisotnost v okolju takšna, da jo moramo paziti. Ravno zaradi tega si je izbral te prizore. Tu imamo letalsko pisti iz Ekvatorialne Gvineje, letališče, ki je bilo zgrajeno izključno za izčrpavanje rude – ko je rudnik bil izpraznjen, je pista ostala."

Razstava je na ogled do 6. septembra

Eden od prizorov je iz železarne Sisak, ene od največjih železarn v nekdanji Jugoslaviji, ki je nekoč zaposlovala na tisoče ljudi, danes pa je le še en majhen fragment tega, kar je bila. "Vsa ta infrastruktura, ki je bila postavljena, danes sameva in na nek način se zdi, kot da je tujek v prostoru. Zanimiv motiv pri vsem skupaj je slika letala air force one, ki je ameriško predsedniško letalo in ki še ni odsluženo. Glede na dejansko situacijo, ki se dogaja v svetu, ko se majajo tudi največji imperiji, nikdar ne vemo, kdaj bo," sklene Colner. Razstava je na ogled do 6. septembra.

(eP)

galerija božidar jakac
kostanjevica na krki
video
posavski tednik

Pridružite se nam