Skip to main content
Petek, 29. marec 2024
04.05.2021
13:21
Rudolf Glavač
Foto: arhiv Godbe SŽ
Ne zgolj radeški glasbeni prostor, pač pa vseslovenski, je s sklenitvijo svoje življenjske poti zapustil najstarejši aktivni godbenik na naših tleh, Rudolf Glavač.

Slovo najstarejšega aktivnega godbenika v Sloveniji

RADEČE Vselej dobrovoljnemu Rudolfu Glavaču je bila glasba položena že tako rekoč v zibelko, saj so melodije bile del njegove družine vse od malih nog: mama je igrala na citre, oče pa na harmoniko in tako so mu že kot najstniku pod kožo zlezle melodije in besedila najrazličnejših zvrsti.

"Zapustil nas je prijatelj, naš velik vzornik in najstarejši aktivni godbenik v Sloveniji, Rudolf Glavač starejši. V Godbi Slovenskih železnic iz Zidanega Mosta, ki bo prihodnje leto stara 120 let, je aktivno igral 85 let. Kot je večkrat povedal, ga je glasba nadvse veselila.

Godbenikom se je pridružil davnega leta 1936, star komaj 13 let. Med godbenike iz Zidanega Mosta naj bi ga zvabilo to, da so v domačem kraju, ko je bil še otrok, večkrat glasno igrali muzikanti, ki jih je najemal tam živeči zdravnik ob rojstnih dneh svoje žene," so povedali v kulturnem društvu s sedežem v Zidanem Mostu (na pomembnem križišču poti Dunaj-Trst-Zagreb), katerega član je bil dolga desetletja. Pa ne le kot glasbenik, pač pa tudi v vlogi gospodarja, tajnika in celo predsednika.

Najprej je želel postati veterinar, zato je po končani obrtni šoli odšel v Beograd, toda vojna mu je preprečila izobraževanje, zato se je vrnil domov. Tam ga je, kot so zapisali v izdaji glasila Slovenskih železnic iz februarja 2016, pričakal nemški okupator in prisilno so ga rekrutirali za delo na železnici. Kmalu so ga premestili na Dunaj, kjer je delal v železniških delavnicah in popravljal lokomotive. Železnice so poklicno ostale njegov svet tudi po koncu vojne, ko so ga zaposlili na železnicah, kjer je ostal vse do upokojitve leta 1983.

Rudi, kot so ga klicali prijatelji in znanci, se je kmalu po vrnitvi iz vojske poročil in z ženo sta se jima rodila dva sina, ki sta ravno tako našla svojo poklicno pot na Slovenskih železnicah, po dedovih stopinjah pa se je odpravil tudi eden od njegovih vnukov, kar nazorno prikazuje, kako ponosen železničar je bil ter bogato tradicijo železničarskega poklica prenesel tudi na generacije za njim  Rudolf Glavač je zadnja leta v Godbi Slovenskih železnic igral činele in boben, pred tem pa rog. Poleg tega pa je znal igrati tudi trobento in harmoniko.

Rudolf Glavač, Godba Slovenske železnice

»Želim vam, da bi še dolgo igrali in da bi vas veliko dočakalo sto let!«  

Pred petimi leti, ko je Rudolf Glavač praznoval 80-letnico aktivnega igranja v Godbi Slovenskih železnic, so njegovi glasbeni prijatelji iz "ajznponarske godbe" zanj, kot najstarejšemu aktivnemu godbeniku pri nas, pripravili koncert.

Takrat je kot 93-letnik prejel eno od mnogih priznanj v svoji bogati ljubiteljski glasbeni karieri, Adamičevo plaketo, odigral solistični komad, ter vsem godbenikom in godbenicam v svojem stilu zaželel: »Želim vam, da bi še dolgo igrali in da bi vas veliko dočakalo sto let!«  

"Godbeniki se ga bomo spominjali kot izjemnega človeka, urejenega gospoda, ki ga kljub svojim visokim devetdesetim letom nista zapustili energija in pristna pozitivna nagajivost.

Od njega smo se naučili velikega pomena spoštovanja bogate kulturne tradicije ter vztrajnosti in poguma. Bil je naš prijatelj, ki nam je pokazal velik pomen povezovanja ter pomen Godbe, kot tesne skupnosti, ki presega delitve na leta.

Kot smo ga poznali mi, je Rudolf Glavač na svet okrog sebe gledal pomirjen s sabo in z ljudmi, ki smo ga obkrožali. Za godbenice in godbenike iz Zidanega Mosta bo vedno ostal legenda," so ob času slovesa zapisali njegovi sopotniki na glasbeni poti, godbenice in godbeniki Godbe Slovenskih železnic.

Doroteja Jazbec, foto: KD Godba SŽ

radeče

Pridružite se nam