Skip to main content
Petek, 29. marec 2024
06.11.2019
21:20
Sodobni tržaški umetniki
Foto: Ansat TV
Na gradu Rajhenburg so odprli razstavo Sodobni tržaški umetniki, v skupini osebnih razstav v enem prostoru se predstavljajo najvidnejši tržaški umetniki slovenskega rodu. Več v prispevku.

Sodobni tržaški umetniki

Razstava na Gradu Rajhenburg

BRESTANICA V pritličju okroglega stolpa in v Veliki dvorani gradu Rajhenburg so na ogled dela petih tržaških umetnikov, ki jih je povezal kurator Denis Vovk. Tako so na ogled postavili dela pokojne kiparke Bogomile Doljak, ob njej pa se predstavljajo še slikarji Jasna Merkù, Sandi Renko, Deziderij Švara in Franko Vecchiet.
 

Razstava je na ogled do 19. aprila 2020

Vsi umetniki in kurator so člani Kulturnega društva KONS iz Trsta, ki povezuje umetnike v zamejstvu in ki je želelo aktivnost svojih članov predstaviti tudi v matični domovini. Za njimi je več desetletij ustvarjanja, vsak od njih ima prepoznaven umetniški opus, ki je, čeprav so uveljavljeni v italijanskem ali mednarodnem likovnem prostoru, v slovenskem prostoru manj poznan.

Avtorji raziskujejo različne materiale in izrazne možnosti

Glavna skupna značilnost vseh udeleženih umetnikov je, da raziskujejo različne materiale in izrazne možnosti, ki jih ti ponujajo, pri tem pa posegajo v prostor, v občutek prostora ali v predmet v prostoru. Sandi Renko raziskuje osnovne like in s pomočjo valovite podlage in črt na njenih valovih dosega optične učinke, ki vplivajo na občutek prostora. Franko Vecchiet je v slovenskem prostoru od omenjenih umetnikov verjetno najbolj poznan. V prostor okroglega stolpa segajo sloke elegantne skulpture Bogomile Doljak s tematiko tržaškega Krasa. Razstava je na ogled do 19. aprila 2020.

Ansat TV

posavski tednik
ansat tv
video
krško

Pridružite se nam