Skip to main content
V Posavju 8.5° C Četrtek, 25. 2024
18.11.2021
08:11
Posavski muzej Brežice
Grafika: Posavski muzej Brežice
V ponedeljek, 15. novembra 2021 na predvečer mednarodnega dneva strpnosti so v
Posavskem muzeju Brežice pripravili spletni dogodek "Tu se je smrt utrudila do smrti."

Tu se je smrt utrudila do smrti

BREŽICE V sodelovanju s Sinagogo Maribor, KŠTM Sevnica in Občino Sevnica so v Brežicah pripravili spletni dogodek "Tu se je smrt utrudila do smrti ...": Slovenske žrtve Auschwitza, dokumentarna razstava, Stevan Savić, taboriščna številka A-19960, ki je nadomestil načrtovano odprtje razstave z istim imenom v novem razstavišču nad Lutrovsko kletjo v Sevnici. Odprtje je prestavljeno v leto 2022 zaradi trenutnih epidemioloških razmer.

Sinagoga Maribor je ob 75. obletnici osvoboditve Auschwitza leta 2020 pripravila razstavo o slovenskih žrtvah Auschwitza, ki pripoveduje zgodbe 65 ljudi, ki so bili odpeljani v to taborišče. Ob gostovanju razstave v Posavskem muzeju Brežice od aprila do junija 2021 je bila razstava obogatena z zgodbo družine Sevničana Stevana Savića, ki je tudi izkusila pekel taborišča Auschwitz. Avtor razstave in direktor Sinagoge Maribor Boris Hajdinjak je predstavil razstavo, njen namen in povedal, da si želi sodelovanja z ostalimi muzeji po Sloveniji, ki bi kot Posavski muzej Brežice sodelovali z zgodbami iz njihovega lokalnega okolja. Estera Savić Bizjak, hči Stevana Savića, je pripovedovala spomine na svojega očeta in izrazila zahvalo za sodelovanje pri odkrivanju tančic preteklosti njene družine. Župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk je poudaril, da so spomin na preteklost in njeni pomniki izrednega pomena z vse nas. Mihaela Kovačič, zgodovinarka, je pripravila prezentacijo s fotografijami iz preteklih razstav ter dokumenti in fotografijami iz življenja Stevana Savića, ki bodo na ogled na razstavi v Sevnici v naslednjem letu. Dogodek je povezovala Alenka Černelič Krošelj, direktorica Posavskega muzeja Brežice.

Dogodek je bil pripravljen v čast praznika občine Sevnica. Dne 12. novembra se v občini Sevnica namreč spomnijo zgodovinsko pomembnega dogodka iz leta 1941, ko je Dušan Kveder Tomaž kot komandir brežiške čete iz sevniškega zapora rešil pet vodilnih krajevnih funkcionarjev Osvobodilne fronte.  Spletnega dogodka se je bilo moč udeležiti preko aplikacije Zoom ali preko družbenega omrežja FB, za vse, ki se dogodka niso mogli udeležiti, pa je na voljo posnetek na You tube kanalu Posavskega muzeja Brežice na spletu.

Za sodelovanje se v Posavskem muzeju Brežice vsem sodelujočim zahvaljujejo, še posebej pa Esteri Savić Bizjak za njeno zaupanje.

Mihaela Kovačič, zgodovinarka
Alenka Černelič Krošelj, direktorica

posavski muzej brežice
brežice

Pridružite se nam

Novice iz Posavja