Skip to main content
Četrtek, 28. marec 2024
05.12.2019
12:43
Ta veseli dan kulture v Posavskem muzeju Brežice
Foto: Posavski muzej Brežice
Tretjega decembra na Ta veseli dan kulture – dan odprtih vrat slovenske kulture – se vsako leto v muzejih, galerijah, gledališčih in drugih kulturnih ustanovah zvrstijo številni dogodki.

Ta veseli dan kulture v Brežicah

BREŽICE V Posavskem muzeju Brežice so na Ta veseli dan kulture v torek, 3. decembra 2019, odprli muzejska vrata od 8. do 18. ure ter za obiskovalce pripravili in izpeljali pester program. Ob 10.00 so povabili na javno vodstvo po razstavi Nevenka in sošolci, ki so jo odprli 6. novembra 2019. Na njej so predstavljena likovna dela petih avtorjev, Nevenke Rušković, Irene Čmer, Draga Leskovarja, Milana Marina in Stanislava Makuca, akademskih slikarjev, ki jih povezuje uresničitev študija na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani v različnih življenjskih obdobjih.

Nevenka in sošolci

Po razstavi sta vodili Alenka Černelič Krošelj, direktorica Posavskega muzeja Brežice, in idejna vodja ter soavtorica razstave akademska slikarka Nevenka Rušković, Brežičanka, ki ji je študij po zaključku delovne dobe odprl nove poglede in potrdil njen umetniški talent. Alenka Černelič Krošelj je uvodoma poudarila, da so v Posavskem muzeju v ospredju ljudje iz Posavja in njihova dediščina, a ta vedno sega veliko dlje ter povezuje različne ljudi in območja. Nevenka Rušković je predstavila tako dela sošolcev kot svoja ter nas popeljala še po razstavi unikatne keramike Društva likovnikov Brežice, saj so izdelki ustvarjeni prav pod njenim mentorstvom.

Fotogalerija (Foto: Posavski muzej Brežice):

Štirje elementi: 3 - ZEMLJA

Popoldne sta kustosinji Oži Lorber in Jana Puhar predstavili del večzvrstne razstave Štirje elementi: 3 – ZEMLJA. Razstava predstavlja element zemljo skozi 70 oseb, 35 Posavk in 35 Posavcev iz različnih obdobij, različnih poklicev in stanov. Številka 70 simbolizira 70 let Posavskega muzeja Brežice, odprtje razstave pa je bil del osrednje slovesnosti na »muzejski rojstni dan«. Pri razstavi je sodelovalo 20 avtorjev, 35 oseb so prispevali zunanji sodelavci in 35 sodelavci Posavskega muzeja Brežice.

Dan zaključili s koncertom

Dan so zaključili s koncertom v Viteški dvorani, kjer je nastopil Oktet saksofonov The Golden Hour, del Ansambla saksofon Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani. S koncertom so napovedali okrepljeno sodelovanje Posavskega muzeja Brežice z Akademijo za glasbo v letu 2020.

(bš)

posavski muzej brežice
brežice
fotogalerija

Pridružite se nam