Skip to main content
V Posavju 17.8° C Sobota, 27. 2024
20.03.2024
07:51
Foto: GŠ Brežice
V glasbenih šolah okolice Ljubljane in Zasavja ter Akademije za glasbo v Ljubljani je med 4. in 22. marcem 2024 potekalo 53. državno tekmovanje mladih glasbenikov Republike Slovenije.

Tekmovanje mladih glasbenikov Republike Slovenije

Tekmovanje mladih glasbenikov Republike Slovenije poteka od leta 1972 vsako leto, zadnja leta v organizaciji Zveze slovenskih glasbenih šol in Komisije TEMSIG. Državno glasbeno tekmovanje med drugim skrbi za povezovanje in kakovostno rast in razvoj slovenske glasbene kulture, za prepoznavnost in odličnost slovenskega glasbenega šolstva v mednarodnem okolju. Mnogi danes mednarodno uveljavljeni ambasadorji slovenske glasbene kulture so ravno na tekmovanju TEMSIG dobili prve potrditve in možnosti za afirmacijo v mednarodnem prostoru. Tekmovanje v posamezni disciplini poteka na vsaka tri leta, razporejeno je v starostne kategorije do 25. leta starosti. Tekmovanje TEMSIG je zaradi visokega nivoja in mednarodne primerljivosti od leta 1992 član organizacije EMCY (European Music Competition for Youth). 

Učenci Glasbene šole Brežice so osvojili sledeče rezultate:

Harmonikarski duo Glasbene šole (GŠ) Brežice v sestavi Val Vučajnk in Lara Mladkovič je v 1b kategoriji pod mentorstvom Uroša Polanca, prof. prejel srebrno plaketo. Tekmovanje je potekalo v GŠ Litija-Šmartno.

Tekmovanje v disciplini citre je potekalo v GŠ Hrastnik. Tekmovali sta dve učenki GŠ Brežice. Lucija Pšeničnik je v 1c kategoriji pod mentorstvom Anite Veršec osvojila zlato plaketo in posebno priznanje za doseženih 100 točk, Sara Vogrinc pa je v kategoriji 1a pod mentorstvom Jasmine Levičar osvojila bronasto plaketo.

V disciplini violina je Nika Valenčak pod mentorstvom Svjetlane Mulc, prof. ob klavirski spremljavi Pierine Cavaliere Mršić, prof. v 1a kategoriji prejela bronasto priznanje.

Tekmovanje za violine je potekalo v GŠ Trbovlje in  GŠ Cerknica.

Kvartet saksofonov GŠ Brežice v sestavi  Izak Vukič (sopranski in altovski saksofon), Julija Veršec (altovski saksofon), Nika Urek (tenorski saksofon) in Luka Rihter (baritonski saksofon) je tekmoval v disciplini komorne skupine s pihali, ki je potekalo v GŠ Litija-Šmartno. V 1b kategoriji je osvojil zlato plaketo in posebno priznanje za interpretacijo skladbe. Njihova mentorica je  Ita Nagode, prof.

Učencem, mentorjem in korepetitorkama čestitamo za izvrstne rezultate!

glasbena šola brežice

Pridružite se nam

Novice iz Posavja