Skip to main content
Torek, 16. april 2024
12.03.2020
21:30
Branko Brečko, Ptice Vrbine
Foto: Posavski muzej Brežice
Na Gregorjevo, ko se po ljudskem izročilu »ptički ženijo«, kar pomeni tudi prihod pomladi, so v Malem avditoriju Posavskega muzeja Brežice »simbolično« odprli fotografsko razstavo Branka Brečka.

Branko Brečko - Ptice Vrbine

BREŽICE Glede na nastalo epidemiološko situacijo in nevarnostjo širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID 19) je bilo uradno odprtje razstave prestavljeno. Kljub temu je danes avtor razstave Branko Brečko predstavil razstavo, ki je del večzvrstnega projekta Štirje elementi: 4 – ZRAK, in bo na ogled vse do 30. junija 2020.

Razstava v Malem avditoriju Posavskega muzeja Brežice prepleta ptice in element zrak, element, ki je v Viteški dvorani upodobljen s številnimi pticami, ki jih lahko prepoznamo in so po več kot treh stoletjih še vedno del naše kulturne krajine.

Fotogalerija (Foto: Posavski muzej Brežice):

Branko Brečko, fotograf, ki goji posebno veselje do dokumentiranja sveta okoli nas, predvsem pa sveta, ki izgublja boj z napredkom, je raziskovalec, zapisovalec, pričevalec in pripovedovalec o Vrbini, o svetu, ki se prične pod zahodno fasado mesta na brežcu – Brežic.

Rojen v Arnovem selu pri Artičah je imel naravo vedno rad, a se ji ni mogel bolje posvetiti vse do upokojitve, ko jo je začel doživljati s polnim zamahom. Od začetnega opazovanja vodnih ptic v vrbinskih gramoznicah je njegovo zanimanje za bogastvo narave vedno bolj raslo. Čedalje pogosteje je zahajal v Vrbino – zanj pomembno odkritje, ki ga je odpeljalo v živi svet narave. Opazovanje je kmalu prešlo v fotografiranje in preučevanje vsega, kar je srečeval na svojih poteh, in v spoznanje, da je za pravo doživljanje narave treba imeti precej več znanja. Poleg naravoslovnih knjig, ki so mu pomagale odkrivati skrivnosti življenja okoli nas, je izkoristil tudi spletne vsebine, ki so mu še bolj odprle pogled v globino tega čudovitega sveta. O tem nastaja fotografski dnevnik z opisi posebnih dogodkov, ki ga skrbno dopolnjuje že več kot 20 let. Leta 2008 je strnil svoje vrbinske pohode v knjigi Živi svet Vrbine, v kateri na zanimiv način opisuje svoja doživetja in jih bogati s fotografijami. Ob sedanjih spremembah postaja knjiga zgodovinski zapis za rodove, ki take Vrbine ne bodo več mogli doživeti.

Kot aktiven član Društva za oživitev mesta Brežice, ustanovni član in predsednik društva Vrbinar ter član Fotokluba Brežice svoje delo predstavlja na številnih skupinskih in samostojnih razstavah. Branko Brečko tudi s to razstavo potrjuje, da je izjemen zapisovalec snovne in nesnovne kulturne in naravne dediščine občine Brežice oziroma naše kulturne krajine.

Vir: Posavski muzej Brežice

brežice
fotogalerija

Pridružite se nam

Poglejte tudi