Skip to main content
Petek, 29. marec 2024
26.06.2020
09:19
Beletrinini Trubadurji z Gabrielo Babnik
Foto: Knjižnica Brežice
V parku pri Knjižnici Brežice so v petek 19. junija 2020, skupaj z založbo Beletrina, pripravili dogodek Trubadurji. Z gostjo Gabrielo Babnik se je pogovarjala Beletrinina Katja Šifkovič.

Beletrinini Trubadurji z Gabrielo Babnik

BREŽICE Gostja je pisateljica in kritičarka ter specialistka za afriško književnost, ki jo prevaja in o kateri piše za osrednje slovenske medije in strokovne revije. Za roman Koža iz bombaža je prejela nagrado Slovenskega knjižnega sejma za najboljši prvenec, za roman Sušna doba pa evropsko nagrado za književnost. V petek nam je skozi pogovor predstavila svoj zadnji roman z naslovom Tri smrti.

Roman ima tridelno strukturo in se navezuje na knjigo Marie N‘Diaye Tri močne ženske. V prvem delu beremo glas Afričanke, Mame, katere brat se, ko jim umre mati, vrne iz Evrope. Drugi del pripoveduje o Idi, katere oče, nekdanji dopisnik za Afriko in Bližnji vzhod, je v Ouagadougouju v Burkina Fasu naredil samomor. Tretji del, ki je prepleten s prvima zgodbama, je izmišljena biografija Mariam Sankara, vdove po Thomasu Sankari, katerega truplo je bilo pred več kot tridesetimi leti vrženo na smetišče. Vse tri zgodbe tematizirajo različne tipe migracij, torej vrnitev iz Evrope v Afriko. Skozi roman sledimo niti smrti in mrtvim v življenju tistih, ki so preživeli.

Fotogalerija (Foto: Knjižnica Brežice):

V prvi zgodbi je tematiziran rasistični odnos do temnopoltega moškega v evropskem okolju, zaradi česar se ta odloči vrniti v svoje izvorno okolje, pri čemer s seboj odpelje otroka, v drugem kolaps slovenske medijske krajine od devetdesetih let dalje, v tretjem delu pa obravnava žensk v revolucionarnih časih ter rivalstvo med ljubeznijo in politiko.

Ela Gaborovič,
Knjižnica Brežice

brežice
knjižnica brežice
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja