Skip to main content
Četrtek, 28. marec 2024
29.03.2019
09:26
Igor Bošnjak, BHS
V petek, 29. marca 2019, ob 18. uri bodo v Lamutovem likovnem salonu odprli gostujočo razstavo Želja po svobodi, Dosje: Bosna in Hercegovina / Desire for Freedom, Dossier: Bosnia and Hercegovina.

Razstava bo na ogled do 12. maja 2019

Razstava je nastala v sodelovanju z Umetniško galerijo Bosne in Hercegovine iz Sarajeva, na otvoritvi bo o razstavi in umetnikih spregovoril njen direktor, Strajo Krsmanović. Razstava bo na ogled do 12. maja 2019.

Odprtje gostujoče razstave
Želja po svobodi
Dosje: Bosna in Hercegovina

  • Gordana Anđelić Galić
  • Maja Bajević
  • Igor Bošnjak
  • Mladen Miljanović
  • Nebojša Šerić - Šoba

petek, 29. marec 2019, ob 18. uri
Galerija Božidar Jakac – Lamutov likovni salon

Razstava je nastala v sodelovanju z Umetniško galerijo Bosne in Hercegovine iz Sarajeva, na otvoritvi bo o razstavi in umetnikih spregovoril njen direktor, Strajo Krsmanović.

Sedem muzejskih institucij, med njimi tudi Umetniška galerija Bosne in Hercegovine, ki so imele status nacionalnih muzejev, se je zaradi političnih interpretacij v nekem momentu znašlo v brezizhodni situaciji, saj so ostale brez sistemskega financiranja. Posledično se je problem prenesel v več družbenih por, tudi v sistemsko delovanje likovne produkcije na tem področju. Šest uveljavljenih umetnikov, Gordana Anđelić Galić, Maja Bajević, Igor Bošnjak, Mladen Miljanović, Nebojša Šerić Šoba in Damir Nikšić so skupaj z Umetniško galerijo pripravili projekt Želja po svobodi - Dosje BiH, s katerim gostujejo v tujih institucijah in opozarjajo na razmere v matični državi, predvsem pa se v lastnih avtopoetikah sprašujejo in ugotavljajo, da so sproducirali razstavo, ki ima, kot kažejo razmere, neomejen rok trajanja, saj se od začetkov produkcije in ves čas gostovanj praktično nič ni premaknilo na bolje.#

O razstavi je kustosinja Umetniške galerije Bosne in Hercegovine Maja Abdomerović zapisala: Razstava „ Desire for Freedom – Dosje Bosna in Hercegovina“ je nastala leta 2014 kot del velikega evropskega razstavnega projekta „Desire for Freedom – Umetnost v Evropi po letu 1945“. Koncipirana je bila na podlagi (še ene) velike bosensko hercegovske družbene krize in kot taka reflektirala stališče kustosinj o času in prostoru v katerem živimo. Nastala je pred točno petimi leti. Od takrat se ni spremenilo nič!

V petih letih je razstava gostovala na Hrvaškem (Dubrovnik), v Črni Gori (Cetinje) in sedaj v Sloveniji (Kostanjevica na Krki).

Gledalcem skozi dela šestih uveljavljenih sodobnih bosansko hercegovskih umetnikov in umetnic predstavljamo naše pogled na sodobno Bosno in Hercegovino, pravzaprav razstavo o Bosni in Hercegovini, o njeni sedanjosti označeni s preteklostjo, o identitetah, ki so bile ustvarjene, in tistih, ki niso bile ustvarjene ali pa so bile omejene. Razstava je ura zgodovine in hkrati kritika družbe.

Poseben del razstave je konceptualna postavitev umetnika Damirja Nikšića, ki s svojo praznino, s svojim neobstojem, izpričuje osnovo koncepta kot vzrok samega nastanka „dosjejev“ – popolno odsotnost nacionalne zavesti in z njo povezane mitologije, nacionalnih herojev ali herojskih bitk, skratka tistega, kar so ostale balkanske nacije »preživele« že v XIX. stoletju, umetniki pa »obudili« v začetku XX. stoletja.

Izhajajoč iz vprašanja, »Koliko kvadratnih metrov zgodovine nam manjka?« nam umetnik niza možne primere in/ali motive iz bosansko hercegovske (ne)obstoječe zgodovine, pri čemer se referira na znana dela srbskega in hrvaškega zgodovinskega slikarstva.

Vzemite si čas in spoznajte Bosno in Hercegovino!

Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki

kostanjevica na krki
galerija božidar jakac
napovednik

Pridružite se nam

Novice iz Posavja