Skip to main content
Torek, 19. marec 2024
16.09.2021
11:12
Razstava Vezi v Galeriji Božidar Jakac
Foto: ePosavje.com
V Galeriji Božidar Jakac Kostanjevica na Krki so odprli mednarodno razstavo Vezi, Zagrebška likovna akademija in slovenski umetniki med obema vojnama, avtoric Aste Vrečko in Dajane Vlaisavljević.

Mednarodna razstava Vezi

KOSTANJEVICA NA KRKI Na razstavi predstavljajo slovenske umetnice in umetnike, ki so med obema vojnama študirali v Zagrebu, teh je bilo kar 95. Gre za velika imena, kot so denimo Gabrijel Stupica, Zoran Mušič, Bara Remec, France Mihelič, Jože Gorjup, Zoran Didek in drugi.

Na razstavi predstavili umetnike s svojimi profesorji

Kot je povedala dr. Asta Vrečko, kustosinja razstave, "so bili ti umetniki v tem obdobju relativno mladi. Nekateri pa proti koncu 30. let že zelo pomembni in oblikovani umetniki. Recimo Maksim Sedej je 1940 razstavljal skupaj s svojim nekdanjim profesorjem Marinom Tartaglie na Beneškem bienalu, kar smo tudi predstavili na razstavi." Na razstavi so umetnike predstavili skupaj z njihovimi profesorji Meštrovićem, Babićem, Becićem, pa tudi s kolegi in z nekdanjimi sošolci.

Prvi profesorji Slovenske likovne akademije

"Želeli smo celostno predstaviti ta predvojna leta, to obdobje njihovega formiranja in oblikovanja, kjer so tudi sooblikovali slovensko umetnost, v nekem slikovnem slogu imenovanem barvni realizem. Po vojni so bili ti umetniki prvi profesorji Slovenske likovne akademije, ustanovljene leta 1945. Na čelu te je bil kot rektor Božidar Jakac, po katerem nosi ta galerija tudi ime."

Umetniška dela slovenskih umetnikov predstavljajo skupaj z deli njihovih hrvaških kolegov. V nekoliko drugačni izvedbi je bila razstava spomladi na ogled v Nacionalnem muzeju moderne umetnosti v Zagrebu.

Najznamenitejša dela umetniških skupin 

Dajana Vlaisavljević, kustosinja razstave iz Nacionalnega muzeja moderne umetnosti Zagreb, je dodala, "da je teh 48 del iz našega muzeja v tem obsegu najbrž prvič predstavljenih v Sloveniji. Tu v Kostanjevici so na ogled najznamenitejša dela umetniških skupin Grupa trojice in Zemlja ter povezanih umetnikov. Menim, da je to velik privilegij za slovensko občinstvo."

"Na tej razstavi smo uspeli dobiti še nova dela, ki niso bila predstavljena v Zagrebu, zlasti iz številnih zasebnih zbirk, pa tudi iz javnih institucij, ki so nam prijazno posodila dela," je gostjo dopolnila kustosinja razstave dr. Asta Vrečko.

Goran Milovanović, direktor Galerije Božidar Jakac, ob tem pravi, da gre za razstavo, ki je bila v veliki meri predstavljena v Zagrebu. "A v nekoliko drugačnem konceptu, ker smo želeli tam pokazati bolj naše avtorje in bolj ikonične slike, ki jih tokrat nismo uvrstili na razstavo slovenskih avtorjev in nekoliko manj hrvaških." Na razstavi v Kostanjevici na Krki so vključili na razstavo več hrvaških avtorjev, ker jih, tako Milovanović, slovenska javnost manj pozna kot hrvaška. "Od slovenskih avtorjev smo poskušali poiskati tiste slike, ki so mogoče prvič po vojni zopet razstavljene, ki so v zasebnih zbirkah." Razstava bo na ogled do 13. februarja 2022.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

(eP)

kostanjevica na krki
galerija božidar jakac
posavski tednik
video

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja