Skip to main content
V Posavju N/A° C Petek, 19. april 2024
21.08.2019
12:01
Foto: Anton Hruševar
Po že ustaljeni tradiciji je 14. avgusta literarna sekcija Kulturnega društva Leskovec pri Krškem izvedla »Literarni večer ob vodnjaku«, letos je bil posvečen 200-letnici smrti Valentina Vodnika.

Literarni večer ob vodnjaku

LESKOVEC PRI KRŠKEM Izbrana Vodnikova dela so prebirali Anica Baznik, Janez Bizjak, Doroteja Jazbec, Mirjana Marinčič, Klavdija Mirt, Mirica Olovec in Verica Rep, iz slišanega pa je bilo moč dojeti, da je Valentin Vodnik v svojih besedilih uporabljal prav poseben tako slogovni kot jezikovni stil. Zbrani so prisluhnili zanimivemu besedilu iz njegove, iz nemšččine prevedene knjige Nove kuharske bukve ali nauk, nar bolši in nar imenitniši jedila brez posebnih stroškov perpraviti – receptu za Pišeta v zeleni omaki (piščanec v špargljevi omaki), opisu posameznih slovenskih pokrajin, njegovim pesmim in izboru nekaterih življenjskih vodil iz Kratkih naukov k lepimu in čednimu vedenju. Vezno besedo med prebiranjem Vodnikovih del je skozi opis njegovega življenja in dela oblikovala Mojca Pacek.

200 let od smrti Valentina Vodnika

V letošnjem letu mineva 200 let od smrti Valentina Vodnika, kateri velja za prvega pomembnejšega slovenskega pesnika (začetnik planinske poezije na Slovenskem), pisatelja in novinarja. Njegova poklicna pot ga je vodila k veri – vstopil je v frančiškanski red, se posvetil študiju teologije in postal duhovnik ter pridigar. Po tem, ko se je po zaključeni gimnaziji v nekaterih frančiškanskih samostanih pripravljal na duhovniški poklic, je bil leta 1782 posvečen v duhovnika na otoku Krk in nato kot duhovnik deloval v Ljubljani, na Bledu, v Sori pri Medvodah, v Ribnici in na Koprivniku nad Bohinjem. Ko je bil ob pomoči Žige Zoisa premeščen v Šentjakob v Ljubljani, je postal profesor na gimnaziji (pozneje pa tudi gimnazijski ravnatelj in nadzornik osnovnih ter obrtnih šol) in ravno po Vodnikovi zaslugi je bila slovenščina uvedena kot učni jezik v začetnih in srednjih šolah na Kranjskem.

Fotogalerija (foto: Anton Hruševar):

Literarni večer, ki v umirjenem ambientu ob vaškem vodnjaku v Leskovcu pri Krškem, vsako leto privabi tako člane leskovškega kulturnega društva kot tudi domačine in siceršnje ljubitelje kulture, je bil sklenjen s skromno zakusko, ob kateri smo navzoči še malce poklepetali in v neformalnem delu tudi izmenjali vtise o Vodnikovi bogati zapuščini.

Doroteja Jazbec
KD Leskovec pri Krškem

leskovec pri krškem
kd leskovec pri krškem
fotogalerija

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja