Skip to main content
V Posavju N/A° C Petek, 19. april 2024
30.12.2019
08:02
Foto: Aleksander Titovšek
Zadnje dni koledarskega leta, ki že dišijo po praznikih, je Kulturno društvo Pihalni orkester radeških papirničarjev tudi letos popestrilo s tradicionalnim koncertom, ki je potekal na božični dan.

Koncert je potekal na božični dan

Pripravljen pa je bil v sodelovanju z legendarnim glasbenikom in dirigentom Jožetom Rusom, ki je ob tej priložnosti obeležil 50. obletnico dirigiranja.

Velik del glasbenega ustvarjanja je Jože Rus preživel v Radečah, kjer je s svojimi izkušnjami in znanjem odkril in oblikoval marsikateri glasbeni talent v kraju in okolici.

Članom KD PORP je bilo v čast in veselje, da so imeli priložnost (znova) sodelovati s tem izjemnim glasbenikom, ki je, zlasti na področju godbeništva, pustil pomemben pečat na področju kulturnih dejavnosti.

Koncert se je začel s skladbo »Happy Christmas« pod vodstvom dirigentke Antonije Germ, drugi del pa je orkester začel z Avsenikovo skladbo »Pastirček«, kjer je solo na klarinetu odigral sam Jože Rus, kateri je sicer velik del koncerta tudi vihtel dirigentsko palčico.

Pri številnih solističnih instrumentalnih točkah so sodelovali člani orkestra Franci Sigmund, Antonija Germ, Maja Brečko, Valentina Novak ter dva izmed Jožetovih učencev: Matic Titovšek in Tomaž Kmetič, ki sta skupaj s slavljencem odigrala zabaven trio klarinetov, v solističnem vokalnem delu pa sta zapeli Antonija Germ in Valentina Novak.

Koncert je bil, kot se za božični čas in za "glasbenega abrahamovca"spodobi, slavnosten in se bo zagotovo vtisnil v spomin Jožeta Rusa, saj je ob letošnjem božičnem dnevu prejel tudi najvišje priznanje Zveze slovenskih godb, Odličje Bojana Adamiča, za izjemne zasluge na področju slovenskega godbeništva.

Doroteja Jazbec
Vir: KD PORD

radeče
fotogalerija

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja