Skip to main content
V Posavju 13.4° C Petek, 26. 2024
10.02.2020
16:55
Kulturni praznik v Sevnici
Foto: Občina Sevnica
Na petkovi osrednji slovesnosti ob slovenskem kulturnem prazniku je Zveza kulturnih društev Sevnica (ZKD Sevnica) podelila Prešernova priznanja in plakete zaslužnim posameznikom in organizacijam.

Kulturni praznik v Sevnici s podelitvijo priznanj in plaket

SEVNICA Tako so nagradili posameznike in organizacije, ki so s svojim delovanjem na kulturnem področju pustili pomemben pečat tako v sevniški občini kot tudi širše. Prešernovi priznanji ZKD Sevnica sta prejeli Anica Perme in Mojca Marija Jenčič Petrovčič. Bronasto Prešernovo plaketo je prejelo Grajsko lutkovno gledališče Sevnica, Srebrni Prešernovi plaketi pa Likovna sekcija Društva Svoboda Krmelj in Pevska skupina Lokvanj Društva Svoboda Krmelj. Zlato Prešernovo plaketo je prejela Glasbena šola Sevnica.

Kultura je človeška težnja in sposobnost, da živi polno in vsestransko razgibano življenje

Osrednja gostja in slavnostna govornica Vesna Vidic Jeraj, ravnateljica Osnovne šole Boštanj, prejemnice naziva Najbolj kulturna šola v Sloveniji 2019, je izpostavila, da je kultura vse, kar nas opredeljuje, torej naš jezik, ljudski običaji, umetnost in morala. "Kultura je človeška težnja in sposobnost, da živi polno in vsestransko razgibano življenje, da svoje bivanje z lastnimi izumi izboljšuje, da s pridobljenimi izkušnjami izobražuje in bogati svoje potomce, da z lepoto umetnosti okrasi svoj vsakdan," je še poudarila Vesna Vidic Jeraj.

Zbrane je pozdravil tudi sevniški župan Srečko Ocvirk, ki je v svojem nagovoru poudaril, kako je pomembno, da razumemo vse oblike kulture in negujemo ljubezen do kulturnega ustvarjanja pa tudi do kulture negovanja medsebojnih odnosov in kulture dialoga. Predsednik ZKD Sevnica Jože Novak, ki je podelil Prešernova priznanja in plakete, se je zahvalil vsem ljubiteljem kulture, ki z udeležbo na kulturnih dogodkih, ki potekajo v sevniški občini skozi vse leto, izražajo podporo kulturi in kulturnikom.

Prejemniki Prešernovih priznanj in plaket Zveze kulturnih društev Sevnica

Kulturni program so popestrili Otroški pevski zbor Osnovne šole Boštanj in pevska skupina Vokalnih 5. Za prijeten ambient in scensko zasnovo sta poskrbeli mlada prvakinja XIX. mednarodnega sevniškega likovnega shoda Grad 2019 Nina Gole in prvakinja shoda Nevenka Flajs. V preddverju dvorane so si obiskovalci dogodka lahko ogledali tudi razstavo izbranih del XIX. mednarodnega sevniškega likovnega shoda Grad 2019.

(Občina Sevnica, eP)

sevnica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja