Skip to main content
V Posavju N/A° C Sobota, 20. april 2024
18.10.2019
12:16
Foto: Valvasorjeva knjižnica Krško
V krški knjižnici so gostili dr. Petra Čeferina s knjigo Sodni dnevi. V nadaljevanju objavljamo zapis in fotografije z dogodka.

V krški knjižnici gostili dr. Petra Čeferina s knjigo Sodni dnevi

KRŠKO V oktobrskem večeru so v Valvasorjevi knjižnici Krško gostili znanega slovenskega odvetnika in pisatelja dr. Petra Čeferina, ki je v pogovoru z bibliotekarjem Vilkom Planincem številnim obiskovalcem odkrival zanimivosti iz svojega življenja, dela odvetnika in tudi iz pisnega ustvarjanja.

V uvodu je zbrane pozdravila direktorica knjižnice Urška Lobnikar Paunović, ki se je na kratko sprehodila skozi življenje zanimivega gosta, nato pa predala besedo sogovornikoma. Dr. Peter Čeferin, ki je v svoji več kot 50 let dolgi karieri imel okoli 50.000 strank, je kriminalni roman Sodni dnevi napisal skupaj z novinarjem Vasjo Jagrom. V središče dogajanja zgodbe je postavljen odvetnik, ki raziskuje umor znanega slovenskega poslovneža v črnogorski Budvi. Ob nastajanju knjige sta se z Vasjo Jagrom dobro ujela in to je dr. Čeferin ilustriral z naslednjimi besedami: "Enako mladostno sva razmišljala." Kakor je razkril dr. Čeferin, je v knjigi za podlago uporabil primer iz resničnega življenja in je tudi avtobiografsko obarvana. Ko mu je pred leti umrla žena, si je namreč zelo želel zahtevnega primera, ki bi ga popolnoma prevzel, in točno to se je zgodilo, saj je dobil primer Ivana Perića, obdolženega trikratnega umora, s katerim se je ukvarjal kar desetletje.

S sogovornikom Vilkom Planincem sta izpostavila še nekatere odmevne primere, tako tudi obrambo Milice Makoter in sodelovanja pri obrambi tedanjega kosovskega politika Azema Vllasija in 19 albanskih rudarjev iz rudnika Stari trg na Kosovu, ki so bili obtoženi protirevolucionarnega delovanja. Prav zabavno pa so publiki zvenele številne anekdote iz odvetniškega življenja, ki so hkrati kritika pravosodnega sistema in so nekatere zapisane v obliki kratkih zgodb.

Footgalerija (Foto: Valvasorjeva knjižnica Krško):

Zdi se mu pomembno, da za človekom nekaj ostane, zato mu veliko pomeni, kar je zapisano v obliki knjig. Njegov sin Aleksander mu je tako ob 80-letnici podaril prav zanimivo darilo, in sicer je najel znanega pisca biografij Tadeja Golob, ki je njegovo življenje opisal v knjigi Nespodobni odvetnik. V delu se sprehodi skozi težavno mladost in pot k uspehu, ki ni bila lahka, predvsem pa je bila zelo delavna, saj je bil 12-urni delavnik nekaj običajnega. Izpostavil je tudi, da je za odvetnika pomembna poklicna neodvisnost.

Ob 45-letnici odvetniške pisarne je napisal 45-zgodbic in kot pravi, je "ob pisanju začutil silno radost". Prvi kritiki zapisanega so vedno njegovi trije otroci Petra, Aleksander in Rok, ki preberejo vse, kar napiše. O tem je dodal: "Če otroci pravijo, da je super, potem pošljem založnikom, če rečejo, da je zanič, vržem stran."

Dr. Čeferin je odgovarjal na vprašanja prisotnih, ki jih je med drugim zanimalo, kako zanesljiva je uporaba poligrafa, ali je kot odvetnik kdaj koga odklonil in kako se odvetnik spopada z moralno-etičnimi pomisleki pri obrambi posameznega klienta. Povedal je, da v vsej svoji karieri ni nikomur odklonil odvetniških storitev in poudaril tudi, da odvetniški poklic ni za vsakogar. Še posebej je ponosen na svojo družino, zato je večer kljub vsem poklicnim uspehom zaključil z besedami: "Najpomembnejša zadeva v življenju je družina. To je tam, kjer si sproščen in miren."

Polona Brenčič
Valvasorjeva knjižnica Krško

valvasorjeva knjižnica krško
krško
fotogalerija

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja