Skip to main content
Petek, 29. marec 2024
26.02.2020
08:20
Podelili bralna priznanja
Foto: Valvasorjeva knjižnica Krško
Valvasorjeva knjižnica Krško je v četrtek, 20. februarja 2020, v Domu starejših občanov Krško z literarno prireditvijo uspešno zaokrožila še eno bralno leto.

Prešerni bralec 2019

KRŠKO Stanovalcem, ki zavzeto in zvesto berejo, so ob tem podelili priznanja Prešerni bralec 2019. Z umestitvijo prireditve v mesec februar je knjižnica smiselno povezala kulturni praznik in zaključek bralnega projekta, saj ime največjega slovenskega pesnika povezuje udeležence bralnih ur Knjižne zmenkarije že sedem let, odkar berejo za bralno značko v projektu Od Prešerna do Prešerna ali Beremo prešerno. V imenu sodelujočih ustanov sta zbrane nagovorili predstavnica Doma starejših občanov Krško Vanja Resnik in direktorica knjižnice Urška Lobnikar Paunović.

Osrednji gost prireditve je bil slovenski pisatelj Ivan Sivec, ki je že nekaj časa bralcem in tudi širše poznan kot avtor z najobsežnejšim izdanim literarnim opusom. V nastopu se je sprehodil skozi svoje pisateljsko delo in z zbranimi delil številne anekdote in življenjske zgodbe, na katerih temeljijo njegova literarna dela. Nekaj besed je namenil tudi domoznansko obarvanemu romanu Izgubljeno srce, s katerim je leta 2018 širši javnosti približal življenje trapistov, ki so se ob koncu 19. stoletja naselili v grad Rajhenburg.

Fotogalerija (Foto: Valvasorjeva knijžnica Krško):

V letu 2019 je Valvasorjeva knjižnica Krško, kakor v preteklem letu, nadgradila bralna druženja s pogovorno delavnico Tako se pletejo besede, na kateri je deset stanovalcev Doma pod geslom Dnevov evropske kulturne dediščine 2019 dediščina # umetnost # razvedrilo predstavilo spomine na igro in igrače, ki so jim popestrile otroški čas. Z oblikovanjem besedil se je rodila brošura Igrivi trenutki mojega otroštva, pri nastanku katere so v medgeneracijskem duhu sodelovali mladi folkloristi iz Vrtca in OŠ XIV. divizije Senovo pod mentorstvom Helene Fakin in Slave Petrovič.

Priznanja Prešerna bralka 2019 in simbolne nagrade, ki sta jih podelila direktorica knjižnice Urška Lobnikar Paunović in literarni gost Ivan Sivec, so prejele Lija Bačar, Angela Fric, Elica Krivec, Marija Kučič, Dora Namestnik, Štefica Pirc, Marija Pleterski, Jožica Šinkovec in Olga Zevnik. Prireditev sta z glasbo popestrili Tia Valentinc in Žana Živič iz Glasbene šole Krško.

Urška Šoštar
Valvasorjeva knjižnica Krško

valvasorjeva knjižnica krško
krško
fotogalerija

Pridružite se nam