Skip to main content
V Posavju 14.3° C Sreda, 18. maj 2022
07.04.2022
08:18
Večer z Andersenom, Knjižnica Brežice
Foto: Knjižnica Brežice
V Knjižnici Brežice so se v petek, 1. aprila 2022, ponovno pridružili mednarodnemu
projektu Noč z Andersenom, ki je razširjen v 21 državah.

Večer z Andersenom

BREŽICE V Sloveniji se v nekaterih šolskih in splošnih knjižnicah ob tej priložnosti ob knjigah družimo zvečer in v nočnih urah. Letos smo se v brežiški knjižnici odločili, da za bralce med 8. in 12. letom starosti pripravimo večer ob starih knjigah. Z druženjem smo pričeli pozno popoldne in nadaljevali v noč, ko je knjižnica za uporabnike že zaprla svoja vrata. Le tu in tam se je slišal zvok ob vračilu knjig na knjigomatu.

ilj projekta je spodbujanje branja. Knjižničarki v Brežicah pa sva želeli mlade spodbuditi tudi k lepemu ravnanju s knjižnim gradivom. V delavnicah smo spoznavali zgodovino tiska v slovenskem jeziku, rokovali smo z zelo starim gradivom, saj je najstarejša knjiga nosila letnico nastanka 1700. Ta večer smo s knjigami delali v rokavicah, imeli smo priložnost listati zelo dragocene izvode, ki so predstavljali mejnike slovenskih knjig. Mnogi ohranjeni zvezki kažejo lepoto rokopisa preteklih generacij in bogastvo domoznanske zbirke.

Fotogalerija (Foto: Knjižnica Brežice):

Večer sta nam popestrili gostji Martina in Polonca. Predstavili sta nam začetke pisave in njeno raznolikost. V eni od delavnic smo se poizkusili v izdelavi inicialke za svoje ime. Gostji sta z nami delili svoje znanje in večer obogatili z zanimivimi informacijami, za katere verjamemo, da nam bodo ostale v spominu še tudi potem, ko bomo list s kaligrafskim zapisom imena že založili.

Čas večerje smo obogatili s klicem v Novi Sad, od koder se nam je oglasila Rut Zlobec, ki že nekaj let člane Društva Slovencev Kredarica uči slovenščino. Slike in besede so odražale, da imajo bogat večer s slovensko knjigo in besedo tudi izven meja naše domovine.

Večer smo sklenili z iskanjem. Kot pretekla leta je bil to najbolj pričakovan čas dogajanja. Luči so ugasnile, udeleženci večera so prižgali svetilke in iskanje knjig ter reševanje nalog se je začelo. Tik pred odhodom domov smo si podelili še nekaj misli in sklenili, da se prihodnje leto znova družimo. Večer z Andersenom nam je vsem sodelujočim ne glede na leta potrdil, da je knjiga naš velik zaklad.

Andreja Dvornik, Knjižnica Brežice

knjižnica brežice
brežice

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Zadnje novice