Skip to main content
Petek, 29. marec 2024
11.04.2019
12:15
Foto: Galerija Božidar Jakac
V lapidariju Galerije Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki bodo v petek, 12. aprila, ob 18. uri odprli razstavo Vere Stanković z naslovom Trans-formacije ali Poslovilna zabava.

Vera Stanković: Trans-formacije ali Poslovilna zabava

"Poslovilna zabava je moje poslavljanje s starim načinom produkcije"

Kot pravijo v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki, se Vera Stanković tokrat predstavlja s samostojno razstavo Trans-formacije ali Poslovilna zabava. Na njej bo predstavila šest del, ki govorijo o korenitih preobrazbah, ki jih doživljamo ob velikih spremembah tekom življenja. Umetnica bo predstavila štiri dela iz obstoječega opusa in dodala dve novi, ustvarjeni posebej za to priložnost. Razstavo zaključuje z instalacijo Poslovilna zabava, s katero napoveduje prenehanje ustvarjanja na področju keramike.

O avtorici:

Vera Stanković (1967) je vizualna umetnica srbskega rodu, ki že vrsto let živi in ustvarja v Ljubljani. Po končanem študiju slikarstva na Akademiji za likovno umetnost leta 1992 in leta 1996 računalništva na Fakulteti za elektrotehniko v Beogradu, je leta 1999 na beograjski likovni akademiji opravila tudi magistrski študij s področja slikarstva.

Po obdobju, ko se je intenzivno posvečala oglaševanju in digitalni komunikaciji v vlogi art direktorice, za kar je bila večkrat nagrajena, se je intenzivno posvetila ustvarjanju na področju likovne umetnosti. Na slovenski likovni sceni in tudi v tujini je znana predvsem po ustvarjanju v keramiki. Do sedaj je prejela že več nagrad, med drugim je prejela prvo nagrado na šestem Bienalu keramike v Kapfenbergu, v Avstriji. Kot samostojna kulturna ustvarjalka živi v Ljubljani.

Vir: Galerija Božidar Jakac

Razstava bo na ogled do 9. junija 2019

"Zato", pravi Vera Stanković, "je delo Poslovilna zabava moje poslavljanje s starim načinom produkcije in je hkrati reminiscenca na nekatera moja intimna poslavljanja. Ljudje potrebujemo rituale slovesa. Le te nam pomagajo, da s spremembami začnemo, jih sprejmemo in gremo naprej." Sedaj lahko le ugibamo, na katerem področju likovnega ustvarjanja bomo uzrli tretje dejanje umetniškega izražanja Vere Stanković. Kustosinja razstave je Barbara Rupel. Razstava bo v Galeriji Božidar Jakac na ogled do 9. junija 2019.

Razstava: Vera Stanković: Trans-formacije ali Poslovilna zabava

Kustosinja razstave: Barbara Rupel
Lokacija: Galerija Božidar Jakac – lapidarij
Odprtje razstave: petek, 12. april 2019, ob 18. uri
Trajanje razstave: 12. april – 9. junij 2019

(Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki, bš, eP)

kostanjevica na krki
galerija božidar jakac
napovednik

Pridružite se nam

Novice iz Posavja