Skip to main content
V Posavju N/A° C Petek, 19. april 2024
26.09.2022
09:52
Vesolje med nami
Foto: Ksaver Frančišek Šinkar
Od 19. do 30. septembra v slovaškem mestu Nové Mesto nad Váhom poteka festival otroškega in mladinskega filma Cinedu.

Vesolje med nami na Slovaškem

KRŠKO V uradni program filmskega festivala Cinedu Teens se je uvrstil tudi celovečerni igrani prvenec Vesolje med nami posavske režiserke Rahele Jagrič Pirc. Film so prvič predvajali v nedeljskem popoldnevu, sledili bosta še dve ponovitvi, film pa si bodo ogledali mladostniki iz starostne skupine 13+.

Režijski prvenec je mladinska drama o odraščanju, postavljena v mestece Kostanjevica na Krki. Zgodba govori o 14-letnemu Kanadčanu Tobiju, ki z mamo Kristino za poletne počitnice pripotuje na obisk v Slovenijo, k babici Gizeli. Kristine že več let ni bilo v domače kraje, sedaj pa je prišla nenadoma in z veliko novico o razstavi, ki naj bi jo pripravila v lokalni galeriji. Tobi ni navdušen nad idejo, da bo počitnice preživel v tuji deželi, brez prijateljev in očeta. Slaba volja se stopnjuje, ko se prvič sreča z rasnimi predsodki lokalnih otrok. Edino svetlo točko mu predstavlja Tjaša, ki ga s svojo pustolovsko naravo zelo privlači. Njuno druženje ga pripelje do nenavadnega srečanja z oslepelim astronomom Hermanom, ki je prav tako kot Tobi “vaški izobčenec”.

Herman odpre Tobiju vrata pozabljenega observatorija, kjer mu s pomočjo svojega bogatega znanja o astronomiji podeli življenjske nauke, ki izvirajo v vesolju in se nanašajo na življenje na Zemlji. Zvezdni observatorij pa postane Tobiju tudi zatočišče, kamor beži ob novem spoznanju, da imata starša v zakonu težave in da je bila predhodno planirana Kristinina razstava pravzaprav izgovor za pobeg iz Kanade. V spletu intenzivnih čustev in dinamičnih dogodkov se morata tako Tobi, kot Kristina soočiti s perečimi odnosi, potlačenimi strahovi ter lokalno družbo, ki nanju gleda, kot da sta z drugega planeta.

V Južni Koreji prejel nagrado za najboljšega igralca

V filmu igrajo Kolja Chilima Budišin, ki je letos junija na 10. mednarodnem festivalu otroškega filma v Seoulu v Južni Koreji prejel nagrado za najboljšega igralca v tekmovalnem programu Kids Vision, Ivo Barišič, Manca Dorrer, Irena Mihelič, Alenka Kraigher, Aljaž Jovanovič, Aliash Tepina, Matic Jamar, Neja Čušin, Jakob Cilenšek, Liam Cimperman in drugi.

krško

Pridružite se nam

Poglejte tudi