Skip to main content
V Posavju 5.9° C Torek, 23. 2024
14.03.2021
11:13
Na Gradu Rajhenburg je na ogled razstava Iz rok v usta vizualnega umetnika Vladimirja Lebna, ki svoje delovanje realizira v slikarstvu, ilustraciji, animaciji in lesenih objektih.

Razstava Vladimir Leben

Glavno vlogo imajo živali

KRŠKO Vladimir Leben se na Gradu Rajhenburg predstavlja z lesenimi objekti in platni večjih dimenzij, na katerih imajo glavno vlogo živali, ki so njegov stalen slikarski motiv. "Njegove živali počnejo povsem človeške stvari, se frizirajo v salonu, plešejo v ritmih glasbe, se vozijo z vlakom, vendar se v bistvu pod to lahkotnostjo po navadi skrivajo zelo težke zgodbe, ki jih umetnik črpa iz vsakdanjega življenja ali pa jih recimo najde v dnevnem časopisu," pove Nina Sotelšek, kustosinja razstave.

Pasje življenje

Tako je recimo Pasje življenje zgodba o potepuških psih v Moskvi, ki so se med razcvetom gradbeništva v devetdesetih letih morali iz mestnega središča preseliti iz predmestja, s čimer so izgubili najboljše vire hrane. "In potem so te živali, inteligentne kot so, so pač našle pot nazaj v mesto, ker jim je center mesta predstavljal vir hrane, tam so znale preživeti. Tako, da so se začele dnevno voziti s podzemno železnico v center Moskve in potem spet nazaj."

O zavrženih živalih govori tudi serija Orhodogs

Fuga Mundi

Razstavo, ki predstavlja umetnikovo delo zadnjih nekaj let, povzame najnovejše delo Fuga Mundi, ki je nastajalo v času prvega vala epidemije. Lesen podokvir je nekoč nosil nabožno podobo v ljubljanski stolnici. "Naslov je Fuga Mundi, kar bi se lahko prevedlo izolacija ali pa beg od sveta in v bistvu nakazuje prestrašene živali, ki ne sodijo v nek sakralen prostor, se pravi, da gre za nek izmišljen prizor."

Plesoči medvedi

V sodelovanju z ustvarjalno ekipo vezeninarjev iz projekta Ercigoj Art je med drugim nastala prostorsko-zvočna instalacija Plesoči medvedi. "Gre za zgodbo cirkuških medvedov iz Bulgarije, ki so jih na krut način trenirali, da so začeli plesati in seveda, ko so se naravovarstveniki uprli temu načinu treninga, so medvede spustili v nek rezervat in tam so medvedi tako strenirani še kar naprej tako hodili, kot da plešejo." Del instalacije je avtorska glasba Alda Kumarja in Saša Kalana, ki v svojo zasnovo vpenja zvok delujočih šivalnih strojev.

Serija nastajajočih lesenenih objektov

"In če so se najprej pojavljale domače živali, je potem z leti zamenjal za cirkuške živali in na tej rajhenburški razstavi je v bistvu na mesto živali uporabil zrcala. Ko gledalec stoji pred temi gajbicami, kamor slika živali, se postavlja v pozicijo vprašanja ali stoji pred rešetkami, ker v bistvu nakazujejo neke rešetke ali za," še doda Sotelškova.

Razstava bo na ogled do konca junija

Vladimir Leben je odraščal v Sevnici, slikarstvo pa je študiral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer še danes živi in ustvarja. Razstava na Gradu Rajhenburg je na ogled do konca junija.

(eP)

krško
grad rajhenburg
posavski tednik
video

Pridružite se nam