Skip to main content
V Posavju N/A° C Petek, 19. april 2024
09.04.2022
11:56
Ženske zgodbe, Posavski muzej Brežice
Foto: Posavski muzej Brežice
V četrtek, 7. aprila 2022, so v prvem prostoru Galerije Posavskega muzeja Brežice odprli medmuzejsko razstavo Ženske zgodbe: Mitske podobe in realnost skozi muzejske predmete.

Ženske zgodbe: Mitske podobe in realnost skozi muzejske predmete

BREŽICE Razstavo, ki predstavlja 12 zgodb, je soustvarilo 12 avtoric in avtor iz skupno devetih muzejev - ddr. Verena Perko, Gorenjski muzej, Kranj, Snježana Karinja in Nadja Terčon, Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran, Maša Sakara in Špela Prunk, Pokrajinski Muzej Koper, Petra Stipančić, Dolenjski muzej Novo mesto, Barbara Trnovec in Maja Bausovac, Pokrajinski muzej Celje, Karla Oder, Koroški pokrajinski muzej, Muzej Ravne na Koroškem, Aleksandra Nestorović, Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož, Jože Štukl, Loški muzej Škofja Loka ter Oži Lorber in Jana Puhar, Posavski muzej Brežice.

Razstava je zasnovana kot skupna predstavitev izbranih muzejskih predmetov, ki so interpretirani skozi mitološke teme in s sodobnimi »pripovedmi«. Osrednja tema je namenjena ženskim zgodbam, ki skozi različne družbene vloge (kneginja, soproga, ljubica, mati, delavka, sužnja …) odpira vprašanja o položaju žensk v sodobni družbi in vodi h kritičnemu razmisleku o sodobnih ženskih gibanjih. Razstava je svojo pot pričela v Gorenjskem muzeju, Kranj, se ustavila v Pokrajinskem muzeju Ptuj – Ormož in k nam prišla iz Pokrajinskega muzeja Celje.

Fotogalerija (Foto: Posavski muzej Brežice):

Posavski muzej Brežice se je vključil z dvema temama. Kustosinja za umetnostno zgodovino Oži Lorber je izpostavila antični mit o Evropi skozi likovno upodobitev prizora Ugrabitve Evrope na freski iz začetka 18. stoletja iz Viteške dvorane gradu Brežice, kustosinja arheologinja Jana Puhar je predstavila pokop iz Brežic iz mlajše železne dobe, sredine 3. stoletja p. n. št., v katerem so poleg bojevnika k večnemu počitku položili tudi najverjetneje žrtvovano Keltinjo. V Posavskem muzeju Brežice bo na ogled do 17. maja 2022, nato pa bo svojo pot nadaljevala v Dolenjski muzej Novo mesto.

Razstavo sta predstavili soavtorici kustosinji Oži Lorber in Jana Puhar, odprla jo je Patricia Čular, direktorica občinske uprave Občine Brežice. Odprtje je z glasbo obogatila Ana Jagrič, učenka 6. razreda citer v Glasbeni šoli Brežice pod mentorstvom profesorice Anite Veršec.

Posavski muzej Brežice

Objava je sofinancirana s sredstvi Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.

posavski muzej brežice
brežice
fotogalerija

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Zadnje novice