Skip to main content
V Posavju 4.7° C Torek, 23. 2024
28.10.2020
19:11
Foto: ePosavje
Vsako jutro ob pol osmih skupinice v zanje zdaj že značilnih oranžnih majicah spremenijo lokacije, kot so parki in zelenice v telovadnice na prostem.

Člani Društva Šola zdravja vsako jutro opravijo 1000 gibov

"Copate in dobro voljo"

KRŠKO "Vsako jutro začnemo ob pol osmih. Najdemo si kje kako nadkritje, na javnih površinah telovadimo, ne rabimo pripomočkov, rekvizitov. Copate in dobro voljo," nam je povedala Helena Španovič iz Društva Šola zdravja. V 30 minutah vadbe po metodi dr. Nikolaya Grishina razgibajo vse sklepe in vse mišične skupine. Začne se pri dlaneh, konča pa pri podplatih, pravi vodja krške skupine. "Vsem se je izboljšalo ravnotežje, gibljivost, skratka marsikateri se je zdravstveno stanje dosti popravilo," dodaja sogovornica. 

Zdravstveno stanje se izboljša

"Moram povedati, da bi vsakomur priporočala. Meni se je gibljivost in vzdržljivost zelo izboljšala. Hvaležna sem, da je to bil čas 2018 v Krškem zrel za to vadbo in da je bil nekdo, to je bila Helena Španovič, ki vleče ta voz in širi to vadbo po vsej krški občini in še preko mej," pove Jožica Mencin, članica.

To ni le telovadba, temveč tudi priložnost za druženje

Priložnost za druženje

Jutranja telovadba je spodbuda, da zjutraj vstaneš in se razmigaš. Namen vadbe pa ni le izboljšati telesno pripravljenost, pač pa tudi splošno počutje. In kot pravijo članice, to ni le telovadba, ampak tudi priložnost za druženje. "Pred to situacijo smo obvezno šle še na čaj ali kavico in to druženje je fantastična stvar. Resnično so te vaje za psihofizično kondicijo," je povedala Helena Španovič. "Zelo luštno je pridet k nam v park, prvič je čudovit ambient, drugič se prijazno pozdravimo. Tako začnemo jutro, se razgibamo in če imamo čas, se dobimo na kavici, tam še kakšen recept izmenjamo. V glavnem je to zelo prijetno druženje," pa je dodala Jožica Mencin.

Odlična preventiva pred okužbami

Svež zrak in tisoč gibov, ki jih izvedejo vsako jutro pa so se, kot kaže, izkazali za odlično preventivo pred okužbami. "Naše društvo je naredilo anketo, sicer je bilo to res pred desetimi dnevi, in se je resnično pokazalo, da sveži zrak in gibanje, da članice ne zbolevajo. Že tako smo to vedeli prej, da ne zbolevamo za gripami in drugimi stvarmi, ker se utrjujemo na svežem zraku in tudi tokrat se je to pokazalo. Imeli smo primere, ko so članice bile v stiku z določenim okuženim in so res morale v samoizolacijo. Da bi pa kdo imel okužbo, pa nisem zasledila, vsaj do sedaj še ne," je še dodala gonilna sila krških telovadk Helena Španovič.

Društvo Šola zdravja, 1000 gibov

Telovadite z nami tudi vi, vsako jutro ob 7.30 na ePosavje TV

Od četrtka, 29. oktobra, lahko vsako jutro ob 7.30 z nami telovadite tudi vi. Na vaši televiziji vklopite ePosavje TV ali poiščite telovadbo na našem Youtube kanalu.

Po celotni krški občini, telovadijo tudi v Kostanjevici na Krki

Vadba 1000 gibov sicer poteka po vsej Slovenji

Prva skupina je nastala leta 2007 v Piranu, v Krškem pa delujejo od leta 2018. "Približno 250 članov je v obeh občinah tudi v Kostanjevici delujeta dve skupini, tako da nas je skupaj 15." Vadijo v Mestnem parku, na Vidmu, stadionu, v Leskovcu, Velikem Mraševem, Veliki vasi, Gorici, Podbočju, na Raki, Zdolah, Senovem, Velikem Kamnu, v Brestanici, v kostanjeviški občini pa na Otoku in v Dolnji Prekopi. "Ko se ta situacija izboljša, pa vljudno vabimo še ostale, da se nam pridružijo."

(eP)

krško
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Novice iz Posavja