Skip to main content
V Posavju 1.3° C Petek, 3. december 2021
07.07.2020
21:31
Ročna košnja Cavsarja
Grafika: ePosavje
Turistično Društvo Raka še vedno ohranja tradicijo ročne košnje župnijskega hriba Cavsar nad gasilskim domom na Raki. Tudi letos so nadaljevali s tradicijo, nastal je zapis in fotografije.

13. ročna košnja Cavsarja na Raki

Tradicijo ohranjajo

RAKA V soboto, 27. junija, je tako vse prisotne po nagovoru predsednika društva Alojza Kerina pozdravil še predsednik sveta Krajevne skupnosti Raka Primož Šribar. Dejal je, da bodo v krajevni skupnosti še naprej podpirali takšne prireditve, kjer se združuje prijetno s koristnim ter ohranjajo stare tradicije. Letos se je v zgodnji jutranji uri zbralo zbralo preko 40 udeležencev, zbrali so se kosci, grabljice, domači muzikanti in kuharska ekipa.

Fotogalerija (Foto: Anton Hruševar):

Poleg glasbe, ki jih je spremljala ves čas košnje, je bilo slišati tudi ropot motornih žag, saj je bilo potrebno požagati še grmovje, ki je zrastlo v preteklih letih. Tako med košnjo kot po košnji je sledila prava kmečka malica, od raškega župnika pa domače zdravilo. Po končani košnji in malici je sledila podelitev nagrad za pridelano najtežjo čebulo. Prvo, drugo in tretje mesto so zasedli otroci družine Bajc iz Ardro pri Raki, četrto mesto pa Franc Bakšič. Pletenico čebul so podarili gostom koscem s Senovega, predsednik društva pa je prejel še darilo od gostov iz Šentruperta.

Tako kot pred leti,ko so ga presenetili z levo koso, so ga letos s stolom za klepanje kose. Ta je zopet nekaj posebnega, kar je sam predsednik ugotovil šele naslednji dan. Kladivo (klepec), klepalnik (babca) in stol so bili namreč leseni, kar pa, ker je bilo vse tako lično pobarvano, ni bilo možno opaziti.

Anton Hruševar

fotogalerija
krško

Pridružite se nam