Skip to main content
V Posavju 19.2° C Ponedeljek, 4. julij 2022
06.11.2021
10:13
15. november, čas za menjavo pnevmatik
Foto: ePosavje.com
Bliža se 15. november, čas za menjavo pnevmatik. Govorili smo z vulkanizerjem in to so njegovi nasveti.

Bliža se 15. november, čas za menjavo pnevmatik

KRŠKO V Zakonu o pravilih cestnega prometa piše, da morajo imeti motorna in priklopna vozila med 15. novembrom in 15. marcem, ter v zimskih razmerah, ki se pojavijo zunaj omenjenega obdobja, zimsko opremo. Kar pomeni, da mora imeti vaše vozilo primerno zimsko obutev, gume na vaših avtomobilih morajo imeti dovolj globok profil.

Zaenkrat pri vulkanizerjih še ni posebne gneče

"Prihaja obdobje menjave gum. Vemo, da je 15. novembra zakonsko določen rok za menjavo. Po tem datumu morajo biti na vozilu nameščene zimske gume. Trenutno je vreme še dovolj suho, ni padavin in je dovolj toplo. Ni še posebnega navala za menjavo," nam je povedal vulkanizer Aleš Lašič.

Nasveti pred začetkom zimske sezone

In kaj svetujejo vulkanizerji pred začetkom nove zimske sezone? "Dobro je, da pregledate svoje stare zimske gume v kakšnem stanju so in če imajo dovolj profila. Pogledate tudi, koliko so stare, če še ustrezate. Če so dobre, jih vsekakor namestite. Poglejte tudi kovinska platišča," dodaja sogovornik. Ob tem za zimo priporoča ožje gume, v kolikor to dopušča homologacija vozila. "Ožje gume imajo na hladnih in mastnih cestah boljši oprijem."

Kdaj zamenjati zimske gume?

Pri novih zimskih gumah je profil nekje med 7 in 8 milimetrov, nadaljuje Lašič. "Minimalna globina profila za zimo je 3 milmetre in ko ima guma manj profila kot to, ni več uporabna za zimske razmere."

Vsi čakajo na prvi sneg

Vulkanizerji pričakujejo gnečo v dneh, ko bodo vremenoslovci napovedali prve snežinke in ko bodo temperature "malo pritisnile." Lašič še svetuje vsem, da k vulkanizerjem pridete pred prvim snegom in navalom. "Dokler ni dolgih čakalnih vrst in je vreme ugodno za menjavo pnevmatik in ni padavin. Da nas kaj ne preseneti," zaključi. 

In kakšno bo vreme?

Do Martinovega se bo nadaljevalo jesensko vreme, najvišje dnevne temperature bodo okoli 10°C, od sredine naslednjega tedna se bodo najnižje jutranje temperature spustile do okoli 2°C. Snega pa zaenkrat še ni v vremenskih modelih in kartah.

(bš, eP)

krško
brežice
sevnica
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja