Skip to main content
V Posavju 26.1° C Sobota, 2. julij 2022
27.10.2020
21:17
Dan suverenosti
Foto: arhiv ePosavje
25. oktobra obeležujemo enega ključnih dogodkov v procesu osamosvojitve Slovenije, dan suverenosti, ko je po osamosvojitveni vojni zadnji vojak Jugoslovanske ljudske armade zapustil slovensko ozemlje.

Kaj praznujemo ob dnevu suverenosti?

25. oktober je državni praznik

BREŽICE Predsednika Pokrajinskega odbora Zveze veteranov vojne za Slovenijo Antona Supančiča in predstavnika Policijskega veteranskega društva Sever Posavje Miho Molana smo v pogovorni oddaji, ki smo jo predvajali na naših straneh, povprašali, kaj je v resnici ta odhod pomenil, kaj praznujemo ob dnevu suverenosti?

25. oktobra 1991 je zadnji vojak Jugoslovanske ljudske armade zapustil Slovenijo. Kaj je v resnici ta odhod pomenil, kaj praznujemo ob dnevu suverenosti?

SUPANČIČ: 25. oktobra se po odhodu zadnjega vojaka Jugoslovanske ljudske armade končal proces osamosvajanja Slovenije. Od tega dne naprej, po tisoč in večletni zgodovini naroda in zavedanja na tem prostoru, tu ni bilo več tujih vojska. To je pomemben datum za Slovenijo, za Slovence, da smo končno bili suvereni in samostojni na svoji zemlji.

Zmaga in izgon vojakov JLA ne bi bila mogoča tako brez Teritorialne obrambe kot slovenske milice. Slovenski milici je bilo zaupano vodenje zadnjega dejanja v procesu osamosvajanja.

MOLAN: Vodenje in zaključne aktivnosti odhoda JLA iz Slovenije je bilo zaupano Ministrstvu za notranje zadeve, takratnemu namestniku poveljnika slovenske milice Borisu Žnidariču. Pri tem projektu smo sodelovali vsi delavci organov za notranje zadeve po celotni Sloveniji in seveda tudi pripadniki Teritorialne obrambe. Ključno je, da je zadnji vojak zapustil Posavje zadnji dan, 25. oktobra. Zjutraj so vojaki iz vojašnice Cerklje odpotovali v smeri Kopra in se med zadnjimi vkrcali na ladjo in odpluli proti jugu. Vse te prevozi jih je slovenska milica spremljala in varovala. Odhod zadnjega vojaka je bilo ključno dejanje, ti procesi pa so se odvijali od junija 1991 po sprejemu sklepa predsedstva Jugoslavije, da se JLA umakne iz Slovenije. Gre za umik, nerad uporabljam termin izgon. Umaknili so se po sklepu vrhovnega poveljnika. Od julija do oktobra je potekal proces odhajanja. Za Brežice je značilno, da so se prve vojaške družine selile v juniju, ta proces pa je potem potekal vse do oktobra.

(eP)

brežice
video

Pridružite se nam