Skip to main content
V Posavju 30.8° C Torek, 16. avgust 2022
08.03.2022
14:48
8. marec, dan žena
Foto: freepik.com
Verjetno veste, da je danes mednarodni dan žena. Toda zakaj ga praznujemo in zakaj ga praznujemo prav 8. marca?

8. marec - mednarodni dan žena

Mednarodni dan žena ima dolgo in burno zgodovino. Sredi 19. stoletja so se namreč tekstilne delavke v New Yorku uprle slabim delovnim pogoje in izjemno nizkim plačam. Osmega marca 1857 so se s stavko borile za svoje pravice, ki jih takrat še niso imele. Čeprav so njihov prvi protest ustavili policisti, so te iste ženske dve leti zatem ustanovile prvi delavski sindikat in se odločile, da ne bodo molčale. Molčale niso niti pol stoletja zatem, ko so leta 1908, prav tako v New Yorku, zahtevale boljšo plačo, krajši delovni čas in volilno pravico. Zbralo se jih je petnajst tisoč.

Kdaj smo ga praznovali prvič?

V Evropi so ženske mednarodni dan žena prvič praznovale 19. marca 1911, in sicer v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem. Zasluge za to ima nemška feministka in socialistka Clara Zetkin, ki se je za enakopravnost žensk začela boriti leta 1889, medtem ko je pobudo za dan, posvečen vsem ženskam, dala na Drugi mednarodni konferenci socialističnih žensk leta 1910. Letos mednarodni dan žena torej obeležujemo 111.

8. marec, dan žena

Zakaj ga praznujemo prav na 8. marec?

Od leta 1917 ga namesto 19. praznujemo 8. marca. Razlog je protest v takratni ruski prestolnici Petrograd, iz katerega je nastala Oktobrska revolucija. Na ta dan, ki je bil zadnja februarska nedelja, so ženske v Rusiji protestirale pod geslom Kruh in mir proti sodelovanju v 1. svetovni vojni. Štiri dni kasneje je car padel, začasna vlada pa je ženskam podelila pravico do glasovanja. Zadnja februarska nedelja je bila 23. februarja po julijanskem koledarju, ki je bil tedaj v Rusiji v veljavi, oz. 8. marca po gregorijanskem koledarju.

Od leta 1975 uradno razglašen mednarodni dan žena

Leta 1975 so Združeni narodi 8. marec tudi uradno razglasili za mednarodni dan žena. Danes ga praznujemo v približno 100 državah po svetu, vključno v Sloveniji. Seveda so se skozi desetletja težnje in aktivnosti ob dnevu žena spreminjale. Čeprav na pravice žensk danes gledamo kot na nekaj samoumevnega, nam na mnogih področjih še vedno manjka enakost.

(eP)

krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki
radeče

Pridružite se nam

Novice iz Posavja