Skip to main content
V Posavju 29.1° C Torek, 16. avgust 2022
15.04.2021
14:14
Čebelarji, pridelek akacije
Foto: ePosavje.com
Ekstremne temperaturne razlike, kot smo jim bili priča, imajo izreden vpliv tudi na čebelarstvo, nam je pojasnil predsednik Čebelarske zveze Krško Anton Urek. Bojijo se na izgubo pridelka akacije.

Bojijo, da bodo ostali brez pridelka akacije

KRŠKO Čebelarji se bojijo, da bo predvsem izgubljen ves pridelek akacije, ki predstavlja približno 30 odstotkov vse paše. "Kar se tiče akacije, s terena še nimamo povsem natančnih podatkov, v kolikšni meri je prizadeta. Iz izkušenj iz prejšnjih let vemo, da je akacija izredno občutljiva na nizke temperature in je verjetnost pozebe akacije zelo velika," pravi Anton Urek.

"Verjetnost pozebe akacije je zelo velika"

"To pomeni, naša najpomembnejša paša akacije je v letošnjem letu zelo vprašljiva. Če to merimo v donosih medu, glede na to, da je akacija ena pomembnejših slovenskih paš, lahko že zdaj z gotovostjo relativno natančno ocenimo vsaj za 30 odstotkov manjši donos medu," dodaja Urek.

Drugi problem, ki je posledica tokratne pozebe, je zaustavitev razvoja čebelje družine, ki posledično pomeni, da bo v času medenja akacije čebel manj in bodo na ta račun tudi donosi manjši.

(eP)

krško
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja