Skip to main content
V Posavju 28.9° C Torek, 16. avgust 2022
03.02.2021
08:45
Energetska obnova v občini Brežice
Grafika: ePosavje.com
V Brežicah so v lanskem letu med drugim uspešno energetsko obnovili tudi stavbo na nogometnem stadionu v Brežicah in stavbo Glasbene šole Brežice v starem mestnem jedru.

Uspešno zaključena energetska sanacija

BREŽICE Enega največjih projektov leta 2020 v vrednosti približno 5 milijonov evrov predstavlja energetska obnova 15 javnih stavb, ki je potekala v javno-zasebnem partnerstvu občine z družbo Petrol in podjetjem Plistor. "Energetska sanacija je že izboljšala bivalne pogoje, prispevala bo k prihranku energije in zmanjšala onesnaževanje okolja. Po pripravljenih izračunih bo sanacija prispevala k zmanjšanju toplogrednih plinov v višini 485 ton CO2 letno, kar je enako količini CO2, ki bi jo letno vsrkalo 25.000 dreves ali 60 hektarjev gozda," so sporočili z Občine Brežice.

Stavba na nogometnem stadionu Brežice

Center za krepitev zdravja

Celovito je bila obnovljena stavba, v kateri imata svoje prostore tako Center za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Brežice kot Zavod za šport Brežice. V sklopu energetske sanacije je bila izolirana fasada, zamenjano stavbno pohištvo (okna in vrata), kjer je bilo to potrebno, razsvetljava je bila prenovljena z energetsko varčnimi svetili. V celoti so prenovili ogrevalni sistem, način ogrevanja je sedaj s toplotno črpalko z geosondami, zasebni partner v projektu bo v naslednjih 15 letih poskrbel tudi za energetsko upravljanje.

Zamenjali tudi streho

Med energetsko sanacijo so zamenjali tudi dotrajano streho na objektu. Vrednost del energetske sanacije je znašala dobrih 320.000 evrov. Za menjavo strehe, ki jo je izvedba občina, so namenili 65.000 evrov.

Izboljšali pogoje za delo zaposlenih v centru

Kot je dejal direktor Zdravstvenega doma Brežice Dražen Levojević, so v stavbi na nogometnem stadionu deluje Center za krepitev zdravja, in z energetsko sanacije stavbe, v kateri je center, so zelo zadovoljni. S sanacijo so se izboljšali pogoji delovanja zaposlenih v centru, s tem pa bodo tudi občani deležni boljših pogojev obravnave.

Glasbena šola Brežice

"Za Glasbeno šolo Brežice je energetska sanacija velika pridobitev"

Ravnatelj Glasbene šole Brežice Daniel Ivša je prepričan, da je za glasbeno šolo energetska sanacija objekta velika pridobitev. Ker stavba glasbene šole spada pod varstvo kulturne dediščine, je bila sanacija še dodaten izziv. Dotrajana okna so zamenjali z novimi, ogrevanje stavbe so iz kurilnega olja zamenjali s toplotno črpalko. Zaradi nemotenega delovanja toplotne črpalke so do šole na novo napeljali tudi močnejšo električno napeljavo.

Zamenjali razsvetljavo, uredili vlažnost v učilnicah in boljšo zvočno izolacijo

V notranjih prostorih so zamenjali razsvetljavo, poleg varčevanja z energijo in okolju prijaznejšemu načinu ogrevanja pa bo zdaj tam tudi možnost boljšega prezračevanja prostorov, nekoliko večja in predvsem enakomerna vlažnost v učilnicah, saj je določena stopnja vlažnosti prostorov pomembna za boljše vzdrževanje inštrumentov, ki so izdelani iz lesa. V koncertni dvorani bo boljša zvočna izolacija, saj nova okna zmanjšujejo jakost zvoka od zunaj.

Energetska obnova objektov v občini Brežice

Občina Brežice je za sanacijo javnih stavb pridobila na razpisu Ministrstvo za infrastrukturo 1,8 milijona evrov evropskih sredstev iz Kohezijskega sklada. Zasebna partnerja si bosta v 15-letnem pogodbenem obdobju povrnila svoj vložek s prihranki zaradi nižjih stroškov porabe energije, po tem obdobju pa vsi prihranki ostanejo občini. Občina Brežice brez zasebnih partnerjev in evropskih sredstev zraven že načrtovanih investicij ne bi mogla uresničiti energetske sanacije teh 15 objektov prej kot v desetih letih.

Fotogalerija (Foto: Občina Brežice):

(Občina Brežice, eP)

brežice
glasbena šola brežice
nogometni klub brežice

Pridružite se nam