Skip to main content
V Posavju 21.4° C Torek, 9. avgust 2022
23.10.2021
11:18
Grad Brežice
Foto: arhiv ePosavje
Občina Brežice si je že v preteklosti prizadevala, da bi postala mestna občina, vendar so jo zaradi neizpolnjevanja pogojev zavrnili. Zdaj bodo poskusili znova.

Občina Brežice kot mestna občina?

Ker na predlog poslanca Dušana Šiška v Državnem zboru poteka postopek o spremembi zakona o ustanovitvi občin, kjer predlaga podelitev statusa mestne občine občini Krško in je zakon zdaj v presoji, so se tudi v Brežicah odločili, da znova vložijo predlog.

Brežiški svetniki so se na izredni seji najprej opredelili do predloga, da mestna občina postane občina Krško, nato pa soglasno podprli predlog za podelitev statusa mestne občine občini Brežice. "Občina Brežice ima močno izobraževalno, zdravstveno in upravno središče, v katerem so institucije, tudi bolnišnica. Zelo močni smo na športnem in kulturnem področju," razloge pojasni brežiški župan Ivan Molan. Pomemben je tudi sam geostrateški položaj občine, dodaja. "Smatramo, da bi morala država območjem ob meji dati poseben status in s tem pripomoči, da bi se tudi Posavje razvijalo enakopravno z ostalimi regijami v Sloveniji."

Kaj o predlogu menijo Brežičani?

Do predloga, da občina Brežice postane mestna občina, so večinoma naklonjeni tudi naključni mimoidoči na brežiških ulicah. "Mislim, da bi bil kar umestno, da Brežice postanejo mestna občina. Ne vem, če je zdaj to takšna moda, a bi to za Brežičane pomenilo kar veliko," smo slišali od občana. "Se bom raje vzdržala," je pobudo komentirala ena od sogovornic, medtem ko je drugi pripomnil "ne vem, ali mestne občine dobijo več ali manj denarja, je pa v Sloveniji preveč občin." Eden od mimoidočih je izpostavil, da so Brežice turistična občina, "imamo še in še potenciala in dobro bi bilo, da se razvijamo hitro. Jaz sem za 100-odstotno."

Optimistični, čeprav še vedno ne izpolnjujejo vseh pogojev

V Brežicah sicer še vedno ne izpolnjujejo vseh pogojev za ustanovitev mestne občine, zakon namreč določa, da mora biti v mestni občini mesto z vsaj 20 tisoč prebivalci, v Brežicah jih je slabih sedem tisoč. "Naj povem, da so v Sloveniji tri mestne občine, ki imajo manj prebivalcev in manjša naselja, zato upam, da nam bo uspelo in bodo tako nam kot Krškemu podelili status mestne občine ter s tem omogočili, da se bo Posavje kot somestje še naprej razvijalo," je še povedal Ivan Molan. O združevanju bližnjih naselij z mestom v Brežicah ne razmišljajo.

Državni zbor sicer vsem slovenskim občinam poslal omenjeni zakon v presojo, svoje mnenje morajo podati do 25. oktobra 2021.

(eP)

brežice

Pridružite se nam

Novice iz Posavja