Skip to main content
V Posavju 0.4° C Nedelja, 23. januar 2022
05.11.2019
12:31
Foto: arhiv ePosavje
Ob občinskem prazniku so se v Brežicah tudi ozrli na minulo leto in dogodke, projekte ter uspehe, ki so ga zaznamovali. Letos je bilo treba zagotoviti sredstva za dokončanje nekaterih naložb.

"Vsako povolilno leto je po svoje zanimivo"

BREŽICE "Vsako povolilno leto je po svoje zanimivo, potrebno je konsituirati vse službe, odbore in podžupane. Zame je zelo pomembno , da se je Občinski svet odločil za nadaljne delo in sodelovanje," je ob tem povedal brežiški župan Ivan Molan.

Dokončanje nekaterih naložb, ki so se začele v lanskem letu

V letošnjem letu je bilo treba zagotoviti sredstva za dokončanje nekaterih naložb, ki so se začele že v lanskem letu. "Veseli smo, da smo v letošnjem letu naredili nekaj dokumentacij za projekte. Imamo gradbeno dovoljenje za dograditev šole v Artičah in za vrtec v OŠ Dobova. Pripravljamo dokumentacijo za kolesarski stezi Brežice - Čatež in Brežice - Dobova. Nadaljujemo z obnovo starega brežiškega mostu," še pove župan.

Občina se razvija tudi na gospodarskem področju

Molan ob tem še dodaja, da se občina razvija tudi na gospodarskem področju. "Za nami je izjemno leto. To, da dobiš investicijo državnega strateškega pomena družbe TPV, ki so se odločili, da bodo v občini Brežice gradili novo tovarno, je sigurno krona vsega dogajanja. To, da se je začelo tudi na gospodarskem nivoju začelo razvijati, je plod dolgoletnih prizadevanj. To je eden večjih dosežkov," dodaja Molan.

Proračun še ni sprejet

Proračun za naslednje leto sicer še ni sprejet, a Molan predvideva, da bo ta približno takšen, kot je letošnji. "Treba je povedati, da se stroški občin močno povečujejo. Država nam z raznimi kolektivnimi pogodbami in ostalimi stvarmi dviguje stroške. Kljub temu, da so proračuni vsako leto malo večji, ostane manj za investicije. Ne glede na to mislim, da smo v občini Brežice v preteklih letih uspeli pridobiti tudi marsikatera lastna sredstva, od jedrske rente, turistične takse in konec koncev tudi koncesnine od hidroelektrarn. Kljub temu, da se občinam v zadnjih letih ne godi najboljše, imamo v občini Brežice osnovo, da lahko gradimo naprej."

Na takšnem prostoru, kot je občina, moramo sodelovati. Najprej znotraj občine, nato znotraj regije Posavje, s 67 kilometri schengenske meje smo zelo vpeti tudi s hrvaškimi občinami. Naša želja je sodelovanje in glede na to, da smo ena redkih občin, ki dobivamo projekte neposredno odobrene od Evropske komisije, je potrebno to sodelovanje, te mostove širiti od bivše Jugoslavije do Nizozemsko, Irsko, Finsko in Francijo. Občina Brežice postaja center sodelovanja celotne Evrope.

Ivan Molan, župan Občine Brežice

(bš)

brežice
video
posavski tednik
ansat tv

Pridružite se nam

Novice iz Posavja