Skip to main content
V Posavju 27.6° C Sobota, 2. julij 2022
08.06.2022
15:12
Ernest Breznikar
Foto: ePosavje.com
Mestna občina Krško ima novega častnega občana, naziv so v torek na slavnostni akademiji podelili Ernestu Breznikarju. V nadaljevanju objavljamo njegov govor.

Častni občan Mestne občine Krško Ernest Breznikar

KRŠKO Ernest Breznikar je priznanje prejel za življenjsko delo in izjemne dosežke v procesu osamosvajanja ter na številnih področjih družbenega življenja. Breznikar je po vojni za samostojno Slovenijo vojaško kariero nadaljeval in pomagal pri oblikovanju Slovenske vojske, leta 1999 se je upokojil v činu polkovnika Slovenske vojske. Po vojni so v Posavju pod njegovim vodstvom leta 1996 ustanovili organizacijo vojnih veteranov in bil do leta 2000 prvi predsednik pokrajinskega odbora Združenja veteranov vojne za Slovenijo Posavja. Breznikar je leta 2005 prejel visoko državno odlikovanje, srebrni častni znak svobode Republike Slovenije. Leta 2012 je bil imenovan za častnega krajana Krajevne skupnosti Senovo.

Spoštovani župan, cenjeni gospe in gospodje, dragi prijatelji,

skupaj z menoj in ostalimi letošnjimi nagrajenci delite te svečane trenutke ob nagradah Mestne občine Krško. Hvala za vašo podporo, odobravanje in aplavz. Hvala tudi vsem predlagateljem, opazili ste naše delo in dosežke. Zdelo se vam je, da presegajo širša družbena pričakovanja in zato vredno posebne omembe, dodatne pozornosti v obliki priznanja. Hvala.

Danes je bilo podeljeno veliko različnih odličij, kar pomeni, da v naši občini med nami živi mnogo aktivnih občanov, ki jim je mar za kvaliteten vsakdanjik in praznik soljudi. Ponosni smo nanje, želim, da bi svojo voljo, ideje in žar še naprej uspešno prenašali v okolje in bomo tako vsi boljši in srečnejši.

Po desetih letih je bil spet v naši občini podeljen naziv častni meščan. Počaščen in ponosen sem, da sem prejemnik tega res visokega in redkega odličja. Namenili ste mi ga na pragu mojega 80. rojstnega dne, sprejemam ga kot poklon, darilo in zahvalo za življenjsko delo. Hvala. Seveda svojega dela ne bi mogel opraviti na taki ravni brez svojih osebnih in pa izjemnih sodelavcev. 

Doslej sem prejel že veliko nagrad in priznanj. Pomembne so vse, a najbolj tiste, ki so mi jih podelili za sodelovanje v procesu osamosvajanja Slovenije. Bogatijo pa me tudi tiste, ki sem jih prejel na kulturnem področju. Ampak lepo je videti, čutiti, da me ljudje cenite v domačem okolju. Lepo je, da po toliko letih še niste pozabili naporov in tveganj v času osamosvojitvene vojne. Dobro je, da pomnite. Tega pravzaprav ne bi smeli pozabiti nikoli. 

Naziv častnega občana Mestne občine Krško zaradi vsega tega sprejemam precej čustveno. Ponosen sem. Kako bi šele bila ponosna moja Ana, skupaj sva hodila skozi življenje skoraj 60 let. Vedno mi je stala ob strani. Tako del tega naziva nosi tudi ona. Hvala še enkrat. 

Vsem čestitam ob občinskem prazniku in vam želim, da bi živeli v miru. Hvala.

krško
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja