Skip to main content
V Posavju 27.5° C Sobota, 12. junij 2021
13.05.2021
15:50
Andraž Dostal, naj prostovoljec leta 2020
Foto: ePosavje.com
Na glasovanju za naj prostovoljca leta 2020 v občini Krško so občani izbrali Andraža Dostala. V pogovoru nam je razkril nekaj zanimivosti, povedal nam je tudi svoj pogled na življenje v občini.

Andraž Dostal, naj prostovoljec leta 2020 v občini Krško

KRŠKO Andražem Dostalom, naj prostovoljcem lanskega leta v občini Krško, smo se v četrtkovem popoldnevu pogovarjali o njegovih začetkih prostovoljstva, razvoju prostovoljstva ter vlogi občin in regije do teh vprašanj, pa tudi o vplivu epidemije med mladimi. "Če si prostovoljec, ti ni problem narediti nekaj prostovoljno in nekaj več," pravi Dostal. Na vprašanje, kaj v teh novih norih časih pogrešajo mladi, pa je kot iz topa izstrelil, da zabavo. "Tega najbolj manjka celotni mladini v Posavju," dodaja.

Kako ste sprejeli rezultate glasovanja za naj prostovoljca občine Krško, na katerem ste dobili 2040 glasov?

Vsekakor sem bil vesel. Glasovi občanov in končni rezultat mi veliko pomeni. Nagrada je potrditev, da se v Krškem dovolj in dobro dela na prostovoljstvu in s prostovoljci. To bo meni in mojim sodelavcem dalo zagon za naprej.

Kako se je sploh začela vaša pot v prostovoljstvu? Kje vse ste danes aktivni?

S prostovoljstvom sem začel že v osnovni šoli, obiskoval sem OŠ Leskovec pri Krškem. Tam sem v podaljšanem bivanju pomagal mlajšim učencem pri reševanju domačih nalog in pri razlaganju druge snovi. Potem sem v srednji šoli (ŠC Krško-Sevnica) pomagal v domu starejših občanov, kjer smo imeli več aktivnosti. Kasneje sem naredil tečaj za učitelja plavanja in prijatelj mi je povedal, da v Zvezi prijateljev mladine Krško potrebujejo učitelja plavanja za njihovo poletno kolonijo. In sem povsem po naključju prišel do te priložnosti. Letos bo peto leto, odkar sem prostovoljec pri Zvezi prijateljev mladine. 

Kot prostovoljec sem aktiven v Zvezi prijateljev mladine, letos bom ob tednu prostovoljstva pomagal tudi Slovenski filantropiji, v Plavalnem klubu Celulozar Krško delujem kot trener dveh skupin otrok. 

Kako gledate na razvoj Krškega? Mislite, da je krška občina prostovoljcem prijazna občina?

Mislim, da v Krškem veliko poudarka namenjajo prostovoljstvu. Imamo veliko prostovoljnih gasilskih društev, veliko letovanj za otroke, kjer se vzpodbuja prostovoljstvo tudi tako, da privabimo k sodelovanju čimveč prostovoljcev za organizacijo izmen letovanj. Ta druženja in aktivnosti otrok na poletnih letovanjih v Nerezinah otrokom veliko pomenijo.

Je v regiji dovolj posluha za prostovoljstvo?

Ja, poglejte že samo Sopotnike, ki jih imajo vse občine Brežice, Sevnica, Krško in v katerih so vključeni prostovoljci. Mislim, da se da dovolj poudarka na prostovoljstvo. 

Andraž Dostal, naj prostovoljec

Se vam kdaj zdi, da bi prostovoljstvo postalo mašilo za nezaposlovanje potrebnih in kvalificiranih kadrov. Se prostovoljstvo zlorablja, da podjetja ne zaposluje ljudi?

Prostovoljstvo je vsekakor olajšava drugim dejavnosti. Se mi pa zdi, da če si prostovoljec, ti ni problem narediti nekaj prostovoljno in nekaj več. 

Epidemija je spremenila navade in ljudi. Ste v zadnjem letu in pol pri svojem delu med prostovoljci in mladimi opazili kaj sprememb?

Med mladimi se mi zdi, da ni toliko sprememb, kot je sam problem v tem, da smo vsi oddaljeni. Da ni toliko socialnih interakcij, kolikor jih je bilo prej. In to se tudi pozna na duševnem zdravju mladih. Pri delu Zveze prijateljev mladine Krško pa mislim, da korona ni imela takšnega vpliva. Lani smo kljub epidemiji izpeljali kolonije, zadnjo žal na polovico. Zveza prijateljev mladine Krško je projekte peljala preko Zooma, v Mladinskem centru Krško so aktivnosti pred spleta peljali prek servisa Discord.

Kaj mladi danes največ pogrešate?

Kaj pogrešamo? Zabavo. Zabavo. Druženje. Tega najbolj manjka celotni mladini v Posavju. Tudi če hočeš kam, nimaš kam. Razen, če ni kakšna zasebna zabava. Že pred korono je bil problem, zdaj ob pojavu virusa, pa je to še večji problem. 

Kako kot bivši plavalec in trener otrok v Plavalnem klubu Celulozar spremljate informacije o gradnji zimskega plavalnega bazena v Krškem?

Sem optimist, da bo do leta 2023 nov zimski bazen v Krškem stal in da lahko po desetih letih začnemo končno delovati v boljših pogojih. Morda pa bo nova pridobitev prinesla tudi kakšno priložnost za otroške dejavnosti, ki bi jih lahko vodili prostovoljci in s katero bi razširili dejavnosti v Krškem in Posavju.

(eP)

krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja