Skip to main content
V Posavju 4° C Sobota, 26. november 2022
25.11.2021
12:41
Protipoplavna zaščita, Kostanjevica na Krki
Grafika: ePosavje.com
Na Direkciji Republike Slovenije za vode rešitve za zmanjšanje poplavne ogroženosti iščejo v okviru podonavskega projekta. Civilna iniciativa se s predlogom rešitve ne strinja, čas pa se izteka.

V civilni iniciativi se s predlogom ne strinjajo

KOSTANJEVICA NA KRKI Predlagane ureditve, ki obsegajo ureditev nasipov in postavitev mobilnih sten, so predstavili sredi oktobra na javni predstavitvi, a prebivalci do predstavljenih rešitev niso naklonjeni, zaradi pomislekov so se celo povezali v civilno iniciativo. Prejšnji teden pa so o podpori idejni rešitvi in s tem nadaljevanju projekta odločali člani kostanjeviškega občinskega sveta. Ti so ga z osmimi glasovi za, enim proti in enim zadržanim sprejeli.

Rok za odgovor so podaljšali do konca meseca

V petek in ponedeljek so predstavniki civilne iniciative in občine opravili še dva sestanka, na katerih ni bilo uspeha. Pristojni so medtem podaljšali rok za potrditev predloga. Direkcija Republike Slovenije za vode je rok na prošnjo občine podaljšala do konca meseca.

"Ta rešitev naj bi rešila samo otok in zemljišča neposredno ob Krki"

Na seji občinskega sveta občine Kostanjevica na Krki so bili prisotni tudi predstavniki civilne iniciative, ki imajo do predlaganih rešitev protipoplavne zaščite precejšnje zadržke. "Ta rešitev naj bi rešila samo otok in zemljišča neposredno ob Krki, je pa vprašanje koliko bo ta sistem mogoče izdelati, da bo zares učinkovit. Če bomo vodo imeli zadaj za ogradami, s tem ne bomo nič naredili," pravi predstavnik civilne inciative dr. Andrej Smrekar.

Pasivna zaščita otoka

Predlaganim rešitvam sicer ne nasprotujejo v celoti, Smrekar dodaja, da ne izključuje, na koncu, izvedbe, izpeljane iz le-teh, a pogreša komunikacijo s strani lokalne oblasti. "Hkrati me zelo čudi, da je popolnoma nemogoče kakršnikoli regulacijski ukrep v strugi Krke izpeljati kadarkoli govorimo o sonaravnih ukrepih se tega ne da,"

970 metrov panelov, 206 metrov betonskega zidu

A zdaj gre, kot pravijo v civilni iniciativi, za pasivno zaščito otoka. "Z 970 metri panelov, 206 metri betonskega zidu si lahko predstavljate kako bo tak grob gradbeni poseg vplival na našo naravno veduto okrog Kostanjevice. To si je nemogoče zamisliti živeti v takšnem prostoru," pa je povedal domačin Andrej Božič.

Kostanjevica na Krki, protipoplavna zaščita

6,7 milijona evrov

Občinski svetniki so predlagane rešitve Direkcije za vode podprli. Z odločitvijo se je mudilo, saj so se do projekta, ocenjenega na 6,7 milijona evrov, morali opredeliti do 21. novembra. "To smo morali narediti, da smo sploh lahko sogovornik proti državi. Če ne bi lahko samo sporočili v Ljubljano, da je s projektom konec. Tega si ne želim. Nekako je potrebno prideti do kompromisa. Kakšen bo ta... V skrajnem primeru pa, tako kot je povedal moj svetnik poveljnik Civilne zaščite, na silo pa res ne bomo delali," je prejšnji teden povedal kostanjeviški župan Ladko Petretič.

Če dogovora ne bo, bo projekt padel... (... v vodo)

Pogoj za pridobitev denarja za protipoplavno ureditev Kostanjevice na Krki je bila potrditev predloga do nedelje. A ker se občina in iniciativa nista uspeli uskladiti, so na Direkciji rok podaljšali do konca meseca. Petretič opozarja, da če dogovora do takrat ne bo, bo projekt padel. 

Dokazovali so nam neke matematične račune, da to pač ne zdrži"

"Projekt gre naprej, ne bom rekel v kakšni obliki. Poudaril sem, da nisem noben hidrolog, nisem gradbenik, sem po stroki strojnik. Vse te predloge, ki mi jih je dala iniciativa, so predlogi, ki sem jih pred desetimi leti dajal vsem tem strokovnjakom in kaj bi mi naredili, da bi izboljšali samo poplavno varnost. Vendar v tem primeru ste sami ugotovili na predstavitvi v gradu, so nam dokazovali neke matematične račune, da to pač ne zdrži," dodaja Petretič.

(eP)

kostanjevica na krki
varuj vodo

Pridružite se nam

Novice iz Posavja