Skip to main content
V Posavju 27.4° C Sobota, 2. julij 2022
15.06.2022
10:59
Contour Slovenija: Na meji s kolesom
Foto: Contour Slovenija
V soboto so je v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu zavrteli premiero športno-dokumentarnega filma Contour Slovenia: Na meji s kolesom.

Contour Slovenija: Na meji s kolesom

NOVO MESTO Po ogledu filma je sledil pogovor z ustvarjalci in gostom Bogdanom Finkom, enim glavnih podpornikov projekta in organizacijskim direktorjem Dirke po Sloveniji. Dogodek je vodila in povezovala ga. Anuša Gaši, ki je bila prisotna tudi na predpremieri filma na EXPO2020, v Dubaju.

Dogodka se je udeležilo lepo število gledalcev, kljub temu, da se je ta dan odvijalo nekaj odmevnih športnih prireditev po Sloveniji. Voditeljica dogodka Anuša Gaši, je z uvodnim nagovorom pozdravila vse ustvarjalce in gledalce ter jim na kratko predstavila nekaj informacij o projektu. Sledil je ogled filma, ki so ga gledalci pozdravili z bučnim aplavzom.

"Gre za res poseben občutek, ki ga je kar težko opisati. To, kar je uspelo ekipi Vihar Media, je res izjemen dosežek. Po navadi sem precej samokritičen, a moram priznati, da ta film pogledam z veseljem in zares podoživim celotno avanturo. Minilo je točno eno leto, odkar smo odšli na pot, danes pa je bil to na nek način zaključek prvega poglavja projekta. Res me veseli, da smo lahko širši publiki predstavili, kaj smo ustvarili," je povedal protagonist projekta in kolesar Ignac Bakše.

Rok Sanda, režiser filma Contour Slovenia: "Občutki po premieri so odlični, čuti se neko olajšanje in dobro voljo, kar je pri takih dogodkih kar pogosto. Kako sem uspel držati ritem oz. “rdečo nit” filma? To je posledica tega, da gledaš nek video material dovolj dolgo in iščeš neko zgodbo v njem. Zagotovo ne bi te zgodbe odkril brez odlične montažerke Ane Grzetič, ki mi je pomagala iskati to rdečo nit. Poleg tega, kar ti da montaža, pa je potrebno tudi vnaprej poznati, katere teme te sploh zanimajo, da znaš snemati v pravi smeri, pa tudi kasneje iskati to zadevo v montaži. Velik del montaže se je zato opravil tudi na samem terenu, kjer je pomagala montažerka Laura Čamernik, ki je super opravila svoje delo. Gre za tiste vrste projekt, kjer smo morali nekako sproti iskati zgodbo in vsak dan prilagajati način snemanja na stvari, ki so se dogajale in sem tudi režijo spreminjal glede na kadre, ki so se tisti dan posneli in smo jih zvečer pogledali. To je precej vplivalo, kako smo prišli do zaključka v filmu. Bi bil pa film, brez zaključnega prizora, precej slabši in menim, da ta prizor naredi neko mašno na celotno zgodbo. Redki so ti trenutki, ko pride ideja kar sama od sebe, kar se je zgodilo v tem primeru. Zadnji dan izziva sem namreč opazil, da potrebujem še en dodaten prizor. Toliko časa si v eni zgodbi, v enem načinu razmišljanja, da ti potem podzavest kar malo sama pomaga, pa se spomniš nečesa, o čemer prej niti nisi razmišljal."

Robert Medle, direktor podjetja Roletarstvo Medle: "Film je res lep in prikazuje prave lepote Slovenije in seveda tudi »Slavca« takšnega, kot je. Sem zelo zadovoljen in verjamem, da bomo v prihodnje še videli kakšno podobno avanturo."

Po premierni projekciji je sledil pogovor z ustvarjalci filma. Na oder so prišli direktor fotografije, Andraž Žigart, režiser Rok Sanda, podpornik projekta in organizacijski direktor Dirke po Sloveniji, Bogdan Fink ter protagonist in kolesar Ignac Bakše. Gledalcem so predstavili nekaj zanimivosti, ki so se dogajale v ozadju in opisali za kako velik projekt je šlo. Videli smo lahko, da so bili kos ključnim nalogam projekta, tako na področju kolesarskega izziva, kot pri snemanju dokumentarnega filma. Svoj pogled nam je zaupal tudi Bogdan Fink in izkazal veliko zanimanje nad projektom in možnostmi, ki jih projekt ponuja za naprej.

Po pogovoru je v prostorih Kulturnega centra sledila pogostitev za vse obiskovalce premiere, s čimer smo uspešno zaključili eno veliko poglavje našega projekta. Gledalci so bili izjemno navdušeni nad filmom in celotnim projektom, za našo ekipo pa to pomeni potrditev dobrega dela in motivacijo za prihodnje izzive. Film s tem tudi uradno prehaja v naslednje poglavje distribucije in cilja, da film doseže čimvečje število gledalcev po Sloveniji in drugod. Ob tej priložnosti se celotna ekipa Contour Slovenia zahvaljuje vsem, ki so kakorkoli pripomogli in pomagali, da je prišlo do realizacije dokumentarnega filma.

Contour Slovenija

kolesarstvo
krško

Pridružite se nam