Skip to main content
V Posavju 17.7° C Nedelja, 2. oktober 2022
17.09.2020
12:36
Novi ukrepi COVID-19
Grafika: ePosavje.com
Zaradi naraščajočega števila okuženih s SARS-CoV-2 je vlada na seji sprejela predlog ukrepov, med drugim tudi nošenje mask na odprtih javnih prostorih, kjer je več ljudi in merjenje temperature.

Novi ukrepi za preprečevanje širjenja okužbe

Maske tudi ponekod na prostem, priporočila za delo od doma

LJUBLJANA Kot je na novinarski konferenci po seji vlade povedal vladni govorec Jelko Kacin, je za upočasnitev oz. zaustavitev novega koronavirusa in omilitev negativnih posledic in preprečitve preobremenjenosti zdravstvenega sistema nujno zmanjšati število medsebojnih stikov povsod, kjer je to mogoče, brez hujših posledic za življenje in delo.

Vodstva podjetij pozivajo k pridobitvi ocene tveganja širitve okužb v podjetju

"Ker bi bilo število okužb bistveno manjše, če bi se priporočila NIJZ dosledno upoštevala, vlada zato poziva predstojnike institucij in organizacij, upravljavce stavb ter organizatorje dogodkov, da v okviru svojih pristojnosti odgovorno poskrbijo za upoštevanje priporočil. Lastniki in vodstva podjetij pa naj od strokovnjakov za medicino dela takoj pridobijo oziroma dopolnijo oceno tveganja širitve COVID-19 okužb v podjetju ter pravočasno uvedejo vse svetovane preventivne ukrepe."

Novi ukrepi COVID-19

Vlada priporoča delo od doma

Ob vstopu v delovne prostore merjenje temperature

Vlada je sprejela priporočilo o delu od doma, če je to mogoče, v nasprotnem primeru pa bo treba ob vstopu v delovne prostore meriti temperaturo zaposlenih in obiskovalcev. Vsi s povišano temperaturo bodo napoteni na bolniško. "Pristojno ministrstvo bo pripravilo zakonsko podlago, ki bo omogočala kratkotrajno bolniško odsotnost do treh dni tudi brez obiska zdravnika," je povedal Kacin.

Nošnja mask tudi na odprtih javnih prostorih

Maske v šoli obvezne za učence od 7. razreda naprej

Že ta konec tedna pa bodo pričele veljati spremembe v zvezi z nošenjem mask v zaprtih javnih prostorih. "Nošnja mask bo tako obvezna za učence od 7. razreda dalje, dijake in študente. Tudi vzgojiteljice, vzgojitelji v vrtcih ter učiteljice, učitelji v razredih vseh stopenj bodo morali nositi maske," so sporočili z vlade.

Od konca tedna maske obvezne tudi ponekod na prostem

Nošenje mask pa bo od konca tedna obvezno tudi na prostem, in sicer tam, kjer se zbira večje število ljudi, kot so denimo tržnice in mestna jedra. S prihodnjim tednom pa se bo omejil čas obratovanja gostinskih lokalov – predvidoma bodo lahko odprti med 6. in 22. uro.

Zabojnik ZD Krško

Ukrepi za ranljivejše skupine

Ukrepi podobni tistim v spomladanskih dneh

Vlada razmišlja tudi o ukrepih, ki zadevajo ranljivejše skupine in ki smo jih imeli že v spomladanskih mesecih – tu gre predvsem za omejevanje časa, ko bi lahko javni prevoz uporabljali le denimo starejši, nosečnice in invalidi, podobno pa bi bilo tudi v trgovinah, lekarnah, zdravstvenih ustanovah ter poštnih in bančnih poslovalnicah.

Razširitev bolnišničnih kapacitet

Prihodnji teden bodo razširjene tudi bolnišnične kapacitete, in sicer za najmanj 50 postelj za COVID-19 bolnike na eni lokaciji.

(eP)

koronavirus
krško
brežice
sevnica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja