Skip to main content
V Posavju 20.8° C Sobota, 2. julij 2022
25.10.2020
16:27
Trubarjev dom na Loki pri Zidanem Mostu
Foto: arhiv ePosavje
V soboto so iz Trubarjevega doma v Loki pri Zidanem Mostu sporočili, da so rezultati analiz brisov, ki so jih prejeli v petek in v soboto pokazali na dodatnih 30 okuženih stanovalcev

V soboto še 30 novih potrjenih primerov

Pri 51 stanovalcih okužbe niso potrdili

SEVNICA V domu so nove okužene po prejemu rezultatov namestili v rdečo cono. "Okuženi stanovalci so tako prostorsko že ločeni od stanovalcev, pri katerih okužba ni bila potrjena, z enimi in drugimi pa delajo ločene skupine zaposlenih. Pri 51 stanovalcih petkovo in sobotno testiranje okužbe ni potrdilo," pravijo v sporočilu.

V večini gre za stanovalce, ki so bili v visoko rizičnem stiku

Kot pravi direktor Potočnik, gre pri večini novoodkritih primerov za stanovalce, pri katerih je bil v prejšnjem krogu jemanja brisov ugotovljen negativen rezultat, vendar je bil hkrati pozitiven rezultat ugotovljen pri njihovem sostanovalcu, s katerim sta bila v visoko rizičnem stiku. "Okužbe pri njih torej testiranje takrat še ni zaznalo ali pa se je okužba prenesla v času čakanja na rezultate in do ločitve okuženih od neokuženih stanovalcev. Čas pri tem ni naš zaveznik in virus je žal ves čas korak pred nami."

Trubarjev dom v Loki pri Zidanem Mostu

Sedem stanovalcev je umrlo

Doslej so vzeli že več kot 700 brisov

V Loki bodo poleg doslednega izvajanja vseh zaščitnih ukrepov še čim bolj pogosteje testirlai ukrepali skladno z rezultati testov. "Doslej smo tako vzeli že več kot 700 brisov, tako med zaposlenimi kot tudi med stanovalci. Trenutno število stanovalcev z okužbo je torej 111, pri zaposlenih pa 30. Sedem stanovalcev je zaradi bolezni Covid-19 žal umrlo, glede smrti dveh stanovalcev pa na natančne informacije glede vzrokov smrti še čakamo," dodajajo v sporočilu.

16 stanovalcev virus prebolelo, dve sodelavki že v delovnem procesu

V rdeči coni je nameščenih 107 stanovalcev, štirje v bolnišnici

Iz doma so še sporočili, da je do sobotnega popoldneva okužba izzvenela pri 16 stanovalcih, poleg tega sta se v delovni proces vrnili prvi sodelavki. "Vsi ti so okužbo prestali z izjemno blagimi simptomi ali celo brez njih. Večina okuženih oseb okužbo prestaja brez zdravstvenih težav in se počutijo dobro. V rdeči coni je nameščenih 107 stanovalcev, nekateri stanovalci imajo blažje bolezenske znake v obliki kašlja, povišane telesne temperature in podobnega, medtem ko so bili štirje stanovalci z zahtevnejšim zdravstvenim stanjem premeščeni v bolnišnico.

"Stanovalci v večini zelo dobro prestajajo samo okužbo"

In kakor dodajajo, "stanovalci v rdeči coni v večini zelo dobro prestajajo samo okužbo, prav tako pa tudi novonastale spremembe glede bivanja, selitve in vsega, kar je s tem povezano. Ohranjajo vedrega duha in se znajo pogosto tudi pošaliti."

(eP)

sevnica
koronavirus

Pridružite se nam

Novice iz Posavja