Skip to main content
V Posavju 25.6° C Četrtek, 18. avgust 2022
23.09.2021
08:12
Foto: ePosavje.com
Ob zaključku Evropskega tedna mobilnosti so po številnih mestih po Sloveniji zaprli nekatere ceste in jih prepustili pešcem in kolesarjem, največ veselja pa so si privoščili otroci.

Dan brez avtomobila na Vidmu

V okviru Evropskega tedna mobilnosti so tradicionalni dan brez avtomobila obeležili tudi v Krškem, kjer so zaprli vzporedno Cesto 4. julija in jo prepustili predšolskim otrokom in učencem. Ujeli smo jih pri risanju s kredo po asfaltu, kjer so nastajali predvsem motivi, povezani s prometom. Narisali so avtomobile, skiroje, reševalna vozila, kolesa … Dogajanje je popestril klovn Bejbibum iz Teatra Cizamo.

"Otroke spodbujamo k trajnostni mobilnosti"

Dneva brez avtomobila so se tudi letos udeležili učenci Osnovne šole Leskovec pri Krškem. Učiteljica Martina Arh nam je povedala, da so se na ta dogodek pripravljali že več dni. "Otroke ozaveščamo o pomenu in pomembnosti, da lahko kakšen korak naredijo tudi brez avtomobila, da tudi svoje starše spodbujajo k temu. Danes se je pokazalo, da je kar nekaj staršev prišlo z otroki peš in to nam je v veliko zadovoljstvo."

Dan brez avtomobila je sicer priložnost za promocijo do človeka in okolja prijaznejših načinov mobilnosti, saj ljudi poziva h kolesarjenju in hoji. "Namenjen je predvsem ozaveščanju ljudi, kako bi bilo videti, če bi bila ulica zaprta skozi celo leto, kako bi se lahko družili, kako bi na tem delu ulice neobremenjeno hodili peš in se vozili s kolesom, otroci bi se lahko igrali, potelovadili in kaj narisali," je pojasnila koordinatorka Evropskega tedna mobilnosti na Občini Krško mag. Romana Pečnik.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Z dnevom brez avtomobila se zaključuje Evropski teden mobilnosti

Dan brez avtomobila je tudi tokrat poskrbel, da so prebivalci in obiskovalci mestnih središč vsaj en dan v letu doživeli mestna središča brez motornega prometa, ki sicer praviloma krojijo utrip ulic. 

Od 18. ure dalje bo na Vidmu potekal zaključni dogodek Evropskega tedna mobilnosti z uličnim koncertom, na katerem se bodo predstavili Miha Koretič, Žan Bračun in Blues Jam band, Glasbena šola Krško, oddelek sodobnega plesa, za najmlajše pa bodo s pestrim športno-zabavnim programom poskrbeli Mini 10 in Teater Cizamo.

(eP)

krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja