Skip to main content
V Posavju 29.9° C Nedelja, 26. junij 2022
23.06.2022
18:06
Foto: ZPTM Brežice
Po dveh letih premora je dogodek na lep sončen dan poskrbel, da se je na grajskem dvorišču brežiškega gradu tradicionalno trlo obiskovalcev, željnih dogajanja in dobre volje.

Dan kruha, vina in salam

Dogodek je uradno otvoril Gasilski pihalni orkester Loče in direktorica ZPTM Brežice Katja Čanžar, ki je pozdravila obiskovalce in sodelujoče. Na stojnicah ste lahko obiskali vseh 6 vinogradniških društev in z nakupom degustacijskega kozarca in bonov degustirali najboljša lokalna vina.

Stojnice so se šibile pod dobrotami lokalnih ponudnikov

Dneva kruha, vina in salam ni brez stojnic, kjer so za dobro voljo skrbeli: Društvo vinogradnikov Bizeljsko, Vinogradniško, turistično in kulturno društvo Cerklje ob Krki, Vinogradniško, turistično in kulturno društvo Gadova peč, Društvo vinogradnikov Dolina - Jesenice, Vinogradniško društvo Pišece in Vinogradniško društvo Sromlje. Poleg vin so se stojnice šibile tudi pod drugimi domačimi dobrotami, za katere so poskrbela turistična društva: Turistično društvo Artiče, Turistično društvo Bizeljsko, Občinska turistična zveza in Turistično društvo Dobova, Turistično društvo Globoko, Turistično društvo Kapele, Turistično društvo Pišece in Turistično društvo Sromlje. Piko na i pa so dali ponudniki salam, suhomesnatih izdelkov in sirov: Kmetija Benkoč, Mesarija Krošelj in Market Dušak. Na dogodku pa je dišalo tudi po golažu, ki ga je pod budnim očesom Mira Kovačiča skuhalo Turistično društvo Dobova.

Izbor najboljšega kruha vsako leto težji

Tudi letos je potekalo tekmovanje v peki domačega kruha, za katerega je svoj kruh oddalo 34 pekov in pekaric, ki so skupno na tekmovanje oddali 39 kruhov, tekmovalo je 26 belih kruhov in 13 črnih mešanih. Komisija je imela zelo težko nalogo. Slavka Preskar kot predsednica komisije, ga. Mira Budič in g. Roman Matjašič kot člana komisije dodelili točke vsakemu kruhu posebej. Tokrat sta bili dve kategoriji, in sicer kategorija, beli in kategorija črni mešani kruh. V vsaki kategoriji je bil izbran kruh, ki je dobil največ točk. Komisija je pri tem ocenjevala zunanji videz in obliko, videz in lastnost skorje ter sredice, vonj skorje in sredice ter okus skorje in sredice. Najboljši mešani kruh je spekel Anže Šoštarič z 49,4 točke od 50 možnih točk, najboljši beli kruh pa je izpod rok Tatjane Kramer, ki je prejela 48,9 točke. Potekala je tudi razstava in degustacija kruhov, ki so tekmovali.

Fotogalerija (Foto: ZPTM Brežice):

Pester glasbeni in plesni program je poskrbel, da je bil dogodek še bolj prijeten

Temperaturo je dodatno dvignilo pričakovanje koncerta simpatične Tinkare Kovač, ki se je na odru pridružila Gasilskemu pihalnemu orkestru Loče, odličen program pa so sooblikovali tudi Folklorna skupina KUD Oton Župančič Artiče in Folklorna skupina Duplo Pišece. Ker pa je to dogodek vina, sta prireditev obiskali tudi 6. vinska kraljica Bizeljskega Karin Dobravc Škof in 23. cvičkova princesa Anja Smerke, ki sta zbranim povedali nekaj več o svojem poslanstvu.

Tudi letos listine za najboljše Županovo vino

Župan Ivan Molan je tudi letos podelil listine vsem vinogradnikom in vinogradniškim društvom, ki so svoja vina letos oddali na tradicionalnem, letos že 10. zapovrstjo, izboru za Županovo vino Občine Brežice in uradno razglasili letošnje zmagovalce.

Letos najboljši Oštrbenk, Nujec in Petan

Najboljše Županovo vino, cviček PTP je pridelal FRANC OŠTRBENK, Vinogradniško, turistično in kulturno društvo Cerklje ob Krki z oceno: 16,23. Nagrado je prejela tudi predsednica društva Melita Oštrbenk. Najboljše Županovo vino, beli bizeljčan PTP je pridelala KLET NUJEC z oceno 17,50. Nagrado je prejelo tudi Društva vinogradnikov Bizeljsko, iz katerega prihaja zmagovalec, prevzel jo je predsednik Blaž Zagmajster. Izbrano županovo vino LAŠKI RIZLING je pripadlo Vinogradništvu in vinarstvu Petan iz Vinogradniškega društva Sromlje, z oceno 18,00. Nagrado je prejelo tudi Vinogradniško društvo Sromlje, ki jo je prevzel predsednik Franc Hrastovšek.

Ponovno pestro dogajanje že 15. 7., ko se bo odvila Mestna promenada

Letošnji dogodek Dan kruha, vina in salam je postregel z izjemnim dogajanjem in na veliko veselje organizatorja ZPTM Brežice, tudi z velikim obiskom, kar je kazalnik, da so ljudje pestro poletno dogajanje že zelo pogrešali. Od 15. 7. do 31. 7. bo v Brežicah ponovno pestro, saj prihaja osvežena Mestna promenada, ki bo postregla z več kot 25 dogodki za vse generacije. Dogodki bodo brez vstopnin.

Pripravila: Barbara Srečković Žlak

brežice

Pridružite se nam

Novice iz Posavja