Skip to main content
V Posavju 16° C Nedelja, 14. avgust 2022
31.01.2020
12:58
Jugozahodnik, 31. januar 2020
Grafika: ARSO
V noči s četrka na petek se je v Posavju okrepil jugozahodnik, ki bo v naših krajih vztrajal vse do spremembe vremena v torek. Temperature ne bodo prav nič zimske, kvečjemu zelo spomladanske.

Kako kaže?

"K nam doteka razmeroma topel in vlažen zrak"

Vremenoslovci pravijo, "da je nad večino južne Evrope šibko območje visokega zračnega tlaka. Vremenske motnje se pomikajo čez Evropo proti vzhodu severno od Alp. K nam od zahoda doteka razmeroma topel in bolj vlažen zrak."

Sunki jugozahodnika na Lisci presegli 70 km/h

V četrtkovem popoldnevu je začel v višjih legah pihati okrepljen jugozahodni veter in že v petkovem jutru so sunki na Lisci presegli 70 kilometrov na uro. Najnižje jutranje temperature se niso spustile pod 3°C, se pa zato najvišje dnevne v Krškem in Cerkljah ob Krki v času nastanka tega zapisa (12:40, 31. januar 2020) že približujejo 15°C.

V torek ohladitev in prehod hladne fronte

V začetku prihodnjega tedna se bo preko Alp našim krajem približala hladna fronta, ki bo Slovenija predvidoma prešla v torek zvečer. Padavine napovedujejo za torkovo dopoldne, nato bo sledila ohladitev, v jutra se bodo vrnile temperature pod minusom, o snegu bomo še vedno lahko samo brali v zgodovinskih zapiskih. Več o vremenskem dogajanju v naslednjem tednu v ponedeljkovi stalni rubriki Vreme v Posavju.

Visoke temperature nič neobičajnega za zadnje dni zadnjih nekaj januarjev

Tako visoke temperature sicer za konec januarja niso nič posebnega, 30. januarja 2018 je bila namreč v Cerkljah ob Krki najvišja dnevna temperatura 15,1°C. Podatki iz arhiva Agencije Republike Slovenije za okolje povedo, da smo imeli od 26. do 31. januarja 2016 v Posavju serijo dni z najvišjimi dnevnimi temperaturami nad 13°C - najvišje do 15,6°C je šlo 28. januarja 2016.

Okrepljen jugozahodnik še v soboto, nato bo popustil

Okrepljen jugozahodnik bo na Krškem polju pihal še do sobote, nato bo počasi popuščal.

(bš)

vreme v posavju
krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki

Pridružite se nam