Skip to main content
V Posavju 22.4° C Ponedeljek, 4. julij 2022
22.04.2022
09:02
Foto: ePosavje.com
V športni dvorani Osnovne šole Leskovec pri Krškem danes in jutri poteka krvodajalska akcija. Organizatorji so z odzivom zadovoljni.

Krvodajalska akcija v Leskovcu pri Krškem

V športni dvorani Osnovne šole Leskovec pri Krškem krvodajalcev ni manjkalo. Ti so se odzvali na vabila, ki so jih dobili prek sms-sporočil. "V tem istem sporočilu je poleg vabila tudi navodilo, da se je za odvzem treba predhodno prijaviti. Še vedno preverjamo zdravstveno stanje naših krvodajalcev, še vedno je korona v zraku in med ljudmi, tako da še vedno veljajo zaščitni ukrepi," pojasnjuje specialistka transfuzijske medicine z Zavoda RS za transfuzijsko medicino Polonca Mali.

V Leskovcu pri Krškem je bila udeležba precejšnja. Brežičan Dejan Šneberger se je krvodajalske akcije udeležil šestič, prvič leta 2010, ko je bil zaposlen v vojski, pravi. "Takrat smo se kot skupina vsi odločili, da bomo začeli in od takrat naprej dokaj redno hodimo." "V srednji šoli, v četrtem letniku, smo dobili prost dan, če smo šli na krvodajalsko akcijo in je ostalo v navadi," pa pravi Janez Jože Olovec, ki je na krvodajalski stol sedel enajstič. Razlogi so različni. "Mogoče najbolj zaradi tega, ker je imel stari oče pred leti nek poseg in je potreboval veliko krvi. Slišiš pa tudi po radiu in televiziji, da je veliko prometnih nesreč. In še nekaj, imam redkejšo skupino, 0 pozitivna, zato včasih dobim kar poziv k darovanju krvi prek sms-sporočila," dodaja sogovornik.

Krvodajalci se odzivajo, posebnih potreb po krvi trenutno ni

Trenutno so se potrebe zaradi odziva darovalcev v preteklih mesecih, dnevih in sedaj v predprazničnem času malo popravile, dodaja Malijeva. "Zdaj smo že kar dosegli nivoje iz predkoronskih časov, zato na tem mestu iskrena zahvala našim krvodajalcem in krvodajalkam, da so se odzivali, da se odzovejo, kadar jih potrebujemo, posebej pokličemo oz. prihajajo na krvodajalske akcije, na katere, še enkrat poudarjam, se je treba predhodno naročiti."

V Sloveniji sicer prevladuje tako imenovano tradicionalno krvodajalstvo oz. krvodajalske družine, kjer daruje kri že več generacij. "Seveda pa je delo na mladih, da se udeležujejo krvodajalskih akcij, da pridejo in da darujejo kri, takrat, ko postanejo polnoletni. V kratkem bodo lahko volili, vabimo tudi, da se udeležijo krvodajalskih akcij, res pa je, da so sedaj pred maturo, ko morajo vse svoje sile vložiti v učenje, zato jih vabimo h krvodajalstvu v poletnih mesecih ali jeseni." Malijeva še dodaja, da krvi ne moremo kupiti v trgovini. Za nekega povsem anonimnega bolnika jo lahko nesebično, brezplačno in prostovoljno darujejo le krvodajalci.

(eP)

leskovec pri krškem
krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja